skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić prostą sałatkę z soloną czerwoną rybą? Przygotuj składniki. Przede wszystkim ugotuj i ostudź jajka. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Użyłem fioletowej cebuli, ale odpowiednia jest również zwykła cebula.
Krok 2:
Podczas gotowania jajek zajmij się krojeniem wszystkich składników. Oczyść rybę z pestek (jeśli są) i pokrój w średnią kostkę. Wybierz lekko soloną rybę, smakuje delikatniej. Dobrze sprawdzają się ryby solone w domu. Rodzaj ryby może być dowolny, ale będzie smaczniejszy z bardziej tłustymi odmianami — łososiem, pstrągiem, Coho.
Krok 3:
Ogórki, jeśli to konieczne, obierz i pokrój w średnią kostkę. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć. Pamiętaj, aby spróbować przed cięciem, jeśli ogórek jest gorzki, weź inny, w przeciwnym razie sałatka zostanie zepsuta.
Krok 4:
Pokrój połowę cebuli w drobną kostkę. Ponieważ mam słodką odmianę cebuli, po prostu ją pokroiłam. Jeśli weźmiesz zwykłą cebulę, sparz ją wrzącą wodą, aby pozbyć się goryczy.
Krok 5:
Obierz jajka i pokrój w tę samą kostkę.
Krok 6:
Wymieszaj wszystkie składniki razem, dodaj majonez, sól i pieprz według uznania, wymieszaj. Sałatka jest gotowa, możesz ją podać.
Krok 7:
Lub ułóż go za pomocą pierścienia. Smacznego!
jako dressing użyłem majonezu, ale jeśli z jakiegoś powodu Ci nie odpowiada, możesz doprawić kwaśną śmietaną, dodając do niej łyżeczkę musztardy. Poczęstuj się!
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Czerwona ryba - 191 kcal/100g