kanapki z szprotami i ogórkiem na bochenku

pyszne, niedrogie, w pośpiechu, na dni powszednie i święta! Kanapki z szprotami i ogórkiem na bochenku to świetna opcja na szybką i smaczną przekąskę. Taka przekąska będzie wyglądać bardzo dobrze na każdym stole i na każdą okazję. Kanapki spodoba się prawie każdemu, a nawet dziecko może je ugotować.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 11 g
tłuszcze 43 % 18 g
węglowodany 31 % 13 g
238 kcal
IG: 8 / 92 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kanapki ze szprotami i ogórkiem na bochenku? Bardzo proste i szybkie. Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Zamiast zwykłego bochenka możesz użyć bagietki pszennej lub chleba żytniego. W razie potrzeby możesz dodać drobno posiekane warzywa i czosnek przepuszczony przez prasę do stopionego sera. Chleb najlepiej kupować w plasterkach. W ten sposób zaoszczędzisz sobie czas. Ponadto równo pokrojone równe plastry wyglądają piękniej na stole.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyjmij szproty ze słoika i strząśnij olej. Jeśli chcesz, aby danie było jeszcze tańsze, możesz użyć pasztetu szprotowego zamiast całych szprot.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ogórek umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie jest konieczna do cięcia. Nie obcięłam skóry.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kromki białego chleba posmaruj roztopionym serem. W razie potrzeby chleb można wstępnie wysuszyć w tosterze lub na suchej patelni. Ale w tym przypadku chleb musi być schłodzony do temperatury pokojowej, w przeciwnym razie ser unosi się na ciepłym chlebie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na każdy plasterek bochenka ułóż dwa kółka ogórka. Świeży ogórek można zastąpić solonym lub marynowanym. Ogórek można zastąpić lub uzupełnić innymi warzywami, takimi jak pomidory, pory lub zwykła cebula, sałata lodowa itp.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż dwie wędzone ryby na ogórku. Liczba porcji i kromek chleba zależy od tego, ile szprotanu znajdzie się w Twojej puszce. W moim słoiku szproty złapały duże, więc wystarczyły tylko na 4 kanapki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj kanapki do stołu, dekorując natką pietruszki. Smacznego!

ser topiony można zastąpić twarogiem bez dodatków lub innymi serami, takimi jak mozzarella lub feta. Okaże się pyszny ze zwykłym rosyjskim serem, ale wskazane jest, aby go zetrzeć i wymieszać z majonezem. 

można również zastąpić ser topiony miękkim masłem o temperaturze pokojowej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Szproty - 363   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy