skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kanapki ze szprotami i ogórkiem na bochenku? Bardzo proste i szybkie. Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Zamiast zwykłego bochenka możesz użyć bagietki pszennej lub chleba żytniego. W razie potrzeby możesz dodać drobno posiekane warzywa i czosnek przepuszczony przez prasę do stopionego sera. Chleb najlepiej kupować w plasterkach. W ten sposób zaoszczędzisz sobie czas. Ponadto równo pokrojone równe plastry wyglądają piękniej na stole.
Krok 2:
Wyjmij szproty ze słoika i strząśnij olej. Jeśli chcesz, aby danie było jeszcze tańsze, możesz użyć pasztetu szprotowego zamiast całych szprot.
Krok 3:
Ogórek umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie jest konieczna do cięcia. Nie obcięłam skóry.
Krok 4:
Kromki białego chleba posmaruj roztopionym serem. W razie potrzeby chleb można wstępnie wysuszyć w tosterze lub na suchej patelni. Ale w tym przypadku chleb musi być schłodzony do temperatury pokojowej, w przeciwnym razie ser unosi się na ciepłym chlebie.
Krok 5:
Na każdy plasterek bochenka ułóż dwa kółka ogórka. Świeży ogórek można zastąpić solonym lub marynowanym. Ogórek można zastąpić lub uzupełnić innymi warzywami, takimi jak pomidory, pory lub zwykła cebula, sałata lodowa itp.
Krok 6:
Połóż dwie wędzone ryby na ogórku. Liczba porcji i kromek chleba zależy od tego, ile szprotanu znajdzie się w Twojej puszce. W moim słoiku szproty złapały duże, więc wystarczyły tylko na 4 kanapki.
Krok 7:
Podawaj kanapki do stołu, dekorując natką pietruszki. Smacznego!
ser topiony można zastąpić twarogiem bez dodatków lub innymi serami, takimi jak mozzarella lub feta. Okaże się pyszny ze zwykłym rosyjskim serem, ale wskazane jest, aby go zetrzeć i wymieszać z majonezem.
można również zastąpić ser topiony miękkim masłem o temperaturze pokojowej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser"megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Szproty - 363 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g