okroshka na piwie

Dlaczego? Dlaczego wcześniej tego nie zgadłam?! Okroshka na piwie-to genialne: dwie przyjemności w jednym naczyniu! Przepis jest odpowiedni dla tych, którzy wolą okroshkę na kwasie chlebowym niż na kefirze. Proponuję ugotować naszą ulubioną okroshkę na bazie ciemnego piwa. Na pewno nie pozostanie obojętny!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 36 % 4 g
75 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić okroshkę na piwie? Przygotuj składniki na okroshkę na piwie. Jajka i ziemniaki w mundurkach gotować i ostudzić. Umyj świeże warzywa pod bieżącą wodą. Poszukaj gotowanej kiełbasy o najbardziej naturalnym składzie, bez mechanicznego odkostniania mięsa i bez wzmacniaczy smaku. Bierzemy ciemne, Lekkie lub średnio mocne piwo (do 5% alkoholu etylowego włącznie). Mam Niemiecki Lager 3,8%. Jeśli nie pije z alkoholu, wybierz produkt bezalkoholowy

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W ogórkach odetnij końcówki po obu stronach i posiekaj w małą kostkę. Z młodych letnich ogórków zwykle nie skóruję. Ale jeśli chcesz, możesz go usunąć. Przenieś wszystkie składniki natychmiast do miski do podania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W rzodkiewce usuń również końcówki i pokrój w kostkę mniej więcej wielkości ogórków. Jeśli wszystkie składniki okroshki zostaną pokrojone mniej więcej w ten sam sposób, danie będzie wyglądać bardziej harmonijnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i posiekaj ziemniaki w drobną kostkę. Ziemniaki dodadzą okroshce dodatkowej sytości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Uwolnij kiełbasę z osłonki i posiekaj proporcjonalnie do warzyw.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz jajka i spłucz pod bieżącą wodą, aby usunąć odłamki skorupy. Pokrój jajka w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj trochę Rosyjskiej musztardy, aby uzyskać pikantność i wymieszaj bazę okroshki. Przed podaniem posolić okroshkę i dodać zimny Lager do smaku. Miałem około 200 ml na porcję.piwo. Udekoruj danie świeżymi ziołami.

jeśli nie masz nic przeciwko alkoholowi, Gorąco polecam przygotowanie tej wersji ulubionej przez wielu zimnej zupy. To naprawdę pyszne!

okroshka na piwie jest dobrze orzeźwiająca latem, ma wyraźniejszy słodowy posmak niż okroshka na kwasie. Jedyne, co musisz kontrolować, to ilość użycia, mimo wszystko ciemne piwo to ciemne piwo.

smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Pamiętaj, że istnieją przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład musztarda).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 20   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa"doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy