skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki. Lepiej jest wziąć filet z tuńczyka w puszce, bez oleju, najczęściej nazywa się to sałatką. Ale jest to możliwe w zwykłej formie, mielenie go przed gotowaniem. Jeśli tuńczyk z olejem, możesz doprawić taką sałatkę tym olejem. Warzywa są średniej wielkości, można je zmniejszyć do smaku. Biorę dwa małe pomidory i jeden duży ogórek. Lepiej dla sałatka wziąć pyszne słodkie pomidory, takie jak Cherry.
Krok 2:
Posortuj świeże liście sałaty, oddziel je od siebie i opłucz każdy liść pod bieżącą zimną wodą. Połóż czyste liście sałaty na ręczniku do wyschnięcia. Gdy nadmiar wilgoci zniknie, rozerwij liście sałaty rękami na kawałki i połóż na talerzu (jeśli porcja jest podawana) lub w salaterce.
Krok 3:
Świeże pomidory (staraj się wybierać owoce z mocną całą skórką) spłucz zimną wodą i osusz. Jeśli pomidory są zimowe, należy je dokładniej umyć. Pokrój pomidory w kliny, jeśli są duże, i ćwiartki, jeśli pomidory są małe. Dodaj pokrojone pomidory do sałatki.
Krok 4:
Opłucz świeże ogórki, a także pomidory. Osusz i pokrój w kółka lub pół koła. Dodaj pokrojone ogórki do sałatki.
Krok 5:
Do tej sałatki dodaję cebulę sałatkową, jest słodsza niż cebula i nie tak ostra. Ale cebula w tej sałatce, jeśli chcesz, nie możesz jej dodać. Możesz dodać zwykłą cebulę, marynując ją wcześniej. Obierz cebulę, umyj i pokrój w półpierścienie. Dodaj posiekaną cebulę do sałatki.
Krok 6:
Tuńczyk w puszce wyjmij ze słoika i pokrój w drobną kostkę i dodaj do sałatki.
Krok 7:
Sól sałatkową według własnych upodobań, możesz dodać inne ulubione przyprawy do sałatki. Jeśli sałatka ma być podawana od razu, można ją doprawić oliwą z oliwek, lekko wymieszać i podać.
Krok 8:
Sałatka z tuńczykiem i świeżymi warzywami może być podawana jako zdrowa przekąska lub jako pełny obiad dla osób dbających o zdrowie. Taka sałatka to magazyn składników odżywczych i witamin. Ale oczywiście lepiej jest, gdy warzywa do tej sałatki są uprawiane w ogrodzie lub przynajmniej kupowane w sezonie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g