galaretka z udka wieprzowego i wołowiny

Elegancka przekąska znana z dzieciństwa jest łatwa do zrobienia! Galaretka z nóg wieprzowych i wołowiny doskonale zestala się bez konieczności dodawania żelatyny. Jest bardzo mięsisty, smaczny, dobrze komponuje się z musztardą, chrzanem. Na świątecznym stole będzie najpopularniejszym daniem!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 10 g
tłuszcze 31 % 5 g
węglowodany 6 % 1 g
90 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować galaretkę z nóg wieprzowych? Przygotuj wymagane składniki. Wybierz części wołowiny według własnego gustu. Jeśli twoje mięso jest zamrożone, rozmrażaj je przez noc na dolnej półce lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Nogi wieprzowe dokładnie umyj, wyczyść, jeśli to konieczne, i moczyć przez noc. Jest to konieczne, aby krew spłynęła z mięsa, a galaretka okazała się przezroczysta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rano ponownie umyj mięso i nogi i pokrój na kawałki, jeśli to konieczne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś mięso do garnka i napełnij wodą (ilość wody jest indywidualna, Zajęło mi to około 3 l). Postaw patelnię na ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagotuj zawartość garnka, pamiętając o usunięciu piany i gotuj na najniższym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez 4 godziny. Stale upewnij się, że galaretowate mięso nie gotuje się, a jedynie marnieje. Jeśli zacznie bulgotać, musisz otworzyć pokrywkę, w przeciwnym razie bulion nie będzie przezroczysty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Usuń tłuszcz, który powstaje podczas procesu gotowania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po 4 godzinach dodaj całą cebulę i obraną całą marchewkę do bulionu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sól i gotuj przez kolejne 2 godziny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj ziarna pieprzu i ziele angielskie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż liść laurowy i gotuj przez kolejne 15 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na samym końcu wyciśnij czosnek przez prasę, gotuj galaretkę przez 2-3 minuty i wyłącz ogrzewanie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij mięso i nogi z bulionu i odcedź bulion przez gazę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż gotowane mięso na włókna.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na nogach oddziel miąższ od kości i drobno posiekaj.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wymieszaj wołowinę i miąższ z nóg, rozłóż mięso na tacach i zalej bulionem. W razie potrzeby możesz ozdobić galaretkę kawałkami gotowanej marchewki lub jajka.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Włóż galaretkę na noc do lodówki, może mniej-galaretka wołowa bardzo dobrze zamarza!

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rano pokrój na porcje i posmakuj.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Smacznego!

Uwielbiam galaretkę z całego serca, a dziś zrobiłam ją z wołowiny. Muszę powiedzieć, że teraz to moja ulubiona galaretka-bardzo mięsna, pachnąca, o bogatym smaku, a także zamraża się z hukiem!

w przypadku tego przepisu nie ma znaczenia, z której części tuszy wybrać mięso, ponieważ podczas gotowania nadal będzie miękkie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Noga wieprzowa - 234   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy