skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować galaretkę z nóg wieprzowych? Przygotuj wymagane składniki. Wybierz części wołowiny według własnego gustu. Jeśli twoje mięso jest zamrożone, rozmrażaj je przez noc na dolnej półce lodówki.
Krok 2:
Nogi wieprzowe dokładnie umyj, wyczyść, jeśli to konieczne, i moczyć przez noc. Jest to konieczne, aby krew spłynęła z mięsa, a galaretka okazała się przezroczysta.
Krok 3:
Rano ponownie umyj mięso i nogi i pokrój na kawałki, jeśli to konieczne.
Krok 4:
Przenieś mięso do garnka i napełnij wodą (ilość wody jest indywidualna, Zajęło mi to około 3 l). Postaw patelnię na ogniu.
Krok 5:
Zagotuj zawartość garnka, pamiętając o usunięciu piany i gotuj na najniższym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez 4 godziny. Stale upewnij się, że galaretowate mięso nie gotuje się, a jedynie marnieje. Jeśli zacznie bulgotać, musisz otworzyć pokrywkę, w przeciwnym razie bulion nie będzie przezroczysty.
Krok 6:
Usuń tłuszcz, który powstaje podczas procesu gotowania.
Krok 7:
Po 4 godzinach dodaj całą cebulę i obraną całą marchewkę do bulionu.
Krok 8:
Sól i gotuj przez kolejne 2 godziny.
Krok 9:
Dodaj ziarna pieprzu i ziele angielskie.
Krok 10:
Włóż liść laurowy i gotuj przez kolejne 15 minut.
Krok 11:
Na samym końcu wyciśnij czosnek przez prasę, gotuj galaretkę przez 2-3 minuty i wyłącz ogrzewanie.
Krok 12:
Wyjmij mięso i nogi z bulionu i odcedź bulion przez gazę.
Krok 13:
Rozłóż gotowane mięso na włókna.
Krok 14:
Na nogach oddziel miąższ od kości i drobno posiekaj.
Krok 15:
Wymieszaj wołowinę i miąższ z nóg, rozłóż mięso na tacach i zalej bulionem. W razie potrzeby możesz ozdobić galaretkę kawałkami gotowanej marchewki lub jajka.
Krok 16:
Włóż galaretkę na noc do lodówki, może mniej-galaretka wołowa bardzo dobrze zamarza!
Krok 17:
Rano pokrój na porcje i posmakuj.
Krok 18:
Smacznego!
Uwielbiam galaretkę z całego serca, a dziś zrobiłam ją z wołowiny. Muszę powiedzieć, że teraz to moja ulubiona galaretka-bardzo mięsna, pachnąca, o bogatym smaku, a także zamraża się z hukiem!
w przypadku tego przepisu nie ma znaczenia, z której części tuszy wybrać mięso, ponieważ podczas gotowania nadal będzie miękkie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Noga wieprzowa - 234 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g