skład / składniki
metoda gotowania
idealny, jeśli tłuczone ziemniaki pozostały po wczorajszej kolacji-pozwoli to zaoszczędzić czas na robieniu kotletów. Ale możesz go również ugotować na świeżo...
więc obierz ziemniaki, umyj je i gotuj, aż będą ugotowane. Jak tylko się zagotuje, dodaj sól. Z garnka z gotowanymi ziemniakami spuść wodę-niewielką część do kubka, aby później użyć jej do przygotowania tłuczonych ziemniaków.
gdy ziemniaki są jeszcze gorące, ugniataj je w puree. Zaczynamy od całkowicie suchych ziemniaków, stopniowo dodajemy płyn. W takim przypadku gotowe tłuczone ziemniaki będą miękkie i wolne od grudek.
gdy tłuczone ziemniaki są już gotowe i stygną do komfortowej temperatury, przygotuj cebulę. Czyścimy i myjemy, kroimy w małe kostki. Smażyć na patelni w rozgrzanym oleju roślinnym do miękkości i złotego koloru.
gdy cebula jest już gotowa, dodaj ją do lekko schłodzonych tłuczonych ziemniaków. Wysyłamy tam jajko, sól, mielony pieprz i czosnek (przepuszczamy przez prasę lub drobno siekamy). Ugniataj masę widelcem, aż będzie gładka. Otrzymasz dość gęste ciasto ziemniaczane, z którego dobrze uformują się kotlety o dowolnym kształcie.
wlej bułkę tartą do szerokiego talerza. Zwilż ręce wodą lub niewielką ilością oleju roślinnego. Tworzymy kotlety o dowolnym pożądanym rozmiarze i kształcie - podłużne, okrągłe, płaskie... W przypadku tej metody gotowania forma nie ma fundamentalnego znaczenia. Dobrze zanurzamy kotlety w bułce tartej i wkładamy do naczynia do pieczenia, które najpierw należy nasmarować niewielką ilością oleju roślinnego.
pieczemy kotlety w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 25 minut. Jeśli zapewniony jest tryb konwekcji, możesz go użyć - wtedy skórka będzie bardziej tostowa i chrupiąca.
gotowe kotlety podawane są na gorąco jako niezależne danie lub jako dodatek. Będą doskonałym tandemem z dowolnym gorącym mięsem i rybą, można je uzupełnić warzywami lub sosami do wyboru.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g