skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować klasyczną kapuśniak z kiszoną kapustą? Przepis jest bardzo prosty. Przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą i zacznij od przygotowania bulionu. Możesz wziąć wołowinę lub cielęcinę. Aby bulion był bardziej bogaty, weź mięso z kością. Może to być podudzie, łopatka na kości. Mam żeberka wołowe, ale jest na nich dużo mięsa. Jeśli znajdziesz takie (w końcu mięso jest czasami specjalnie cięte z żeber), możesz z nimi zrobić.
Krok 2:
Umyj mięso, osusz. Włóż do rondla wraz z całą obraną cebulą, zalej zimną wodą.
Krok 3:
Zagotuj bulion i gotuj przez około 1,5 do 2 godzin na małym ogniu, usuwając pianę. Początkowo bulion będzie ciemny, ale stopniowo się rozjaśni.
Krok 4:
Podczas gotowania mięsa przygotuj bazę do zupy.
Krok 5:
Obierz ziemniaki i pokrój w średnią kostkę. Będzie pyszny z młodymi ziemniakami.
Krok 6:
Gdy mięso się ugotuje, wyjmij je z bulionu, oddziel od kości i pokrój na średnie kawałki lub kostki.
Krok 7:
Wyjmij również cebulę i wyrzuć-dała bulionowi wszystkie soki i uczyniła go bardziej przejrzystym. Odcedź bulion i wróć do małego ognia.
Krok 8:
Włóż mięso do garnka z bulionem. Następnie ułóż ziemniaki. Sól, pieprz i gotuj wszystko razem przez 5 minut.
Krok 9:
Następnie dodaj kiszoną kapustę i gotuj wszystko razem przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Kiszoną kapustę można wycisnąć przed dodaniem lub ułożyć razem z solanką - jak najbardziej. Dla mnie tak smakuje lepiej z solanką.
Krok 10:
Przygotuj pieczeń. Możesz użyć dowolnego oleju roślinnego, ale lepiej z olejem słonecznikowym.
Krok 11:
Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 12:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Jeśli ty lub Twoje dzieci nie lubicie cebuli, nie możecie jej w ogóle dodawać do smażenia, aby nie chrupała na zębach. Ale nadal cebula zawiera substancje ważne dla organizmu, więc zwykle dodaję całą cebulę do bulionu, aby później ją wyrzucić, i smażę bez cebuli.
Krok 13:
Na patelni rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu i smaż cebulę przez 1-2 minuty.
Krok 14:
Następnie dodaj marchewki i smaż, mieszając, aż będą miękkie przez kolejne 3 do 5 minut.
Krok 15:
Przenieś pieczeń do garnka z zupą i gotuj wszystko razem przez 5-7 minut.
Krok 16:
Na koniec dodaj oba rodzaje pieprzu, liście laurowe. Gotuj kapuśniak na małym ogniu przez 10 minut.
Krok 17:
Usuń gotową kapuśniak z ognia, przykryj garnek pokrywką i pozwól zupie parzyć przez 10-15 minut. Następnie wlej do talerzy. możesz podawać ze śmietaną. Smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g