skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić makaron z makaronem w piekarniku? Przygotuj składniki według listy. Makaron do makaronu można użyć dowolnego: kręconego makaronu, makaronu wermiszelowego, ale długie spaghetti jest bardziej popularne do tego dania. Najważniejsze jest użycie makaronu z pszenicy durum, aby po upieczeniu gotowanego makaronu w piekarniku nie zamienił się w owsiankę. Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną w opakowaniu. Gotuj makaron, aż będzie Al Dente, po ugotowaniu powinien pozostać trochę jędrny, z reguły wystarczy gotować przez około 8 minut. Spuść wodę z patelni, włóż makaron do durszlaka, aby płyn był całkowicie szklany. Makaron przełożyć do wysmarowanej masłem Formy do pieczenia. W głębokiej misce ubij jaja kurze, dodaj sól i czarny pieprz do smaku, w razie potrzeby możesz użyć innych przypraw i przypraw, na przykład papryki, ziół włoskich lub prowansalskich. Ubij jajka kurze trzepaczką, aż uzyskasz jednorodną konsystencję (białka powinny całkowicie się rozdzielić). Wlej śmietanę do miski z mieszanką jajeczną, ponownie wymieszaj składniki. Zamiast śmietany możesz użyć śmietany rozcieńczonej wodą lub pełnotłustego mleka. Wlać przygotowaną kremową mieszankę jajeczną do makaronu w naczyniu do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włóż formę z półfabrykatem do piekarnika na 20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości formy i ilości składników, a także od działania piekarnika. W razie potrzeby pod koniec pieczenia zapiekankę można posypać startym twardym serem, stworzy apetyczną złotą skórkę na powierzchni makaronu, a danie sprawi, że będzie pachnące i smaczniejsze. Po posypaniu serem włóż formę z makaronem do piekarnika na 5-7 minut, aby ser dobrze się stopił. Pozwól gotowemu makaronowi trochę ostygnąć, pokrój go na porcje i podawaj z sosem i świeżymi warzywami lub z kotletem lub kotletami.
smacznego!
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g