makaron z makaronem w piekarniku

świetna alternatywa dla znudzonego przystawki do makaronu! Makaron to prosta, smaczna, delikatna i satysfakcjonująca zapiekanka z makaronu i jajek, którą można podawać na stole jako samodzielne danie lub jako dodatek do kurczaka, mięsa lub ryb. Proces gotowania jest szybki i prosty.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 11 g
tłuszcze 20 % 11 g
węglowodany 60 % 33 g
275 kcal
IG: 3 / 97 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

jak zrobić makaron z makaronem w piekarniku? Przygotuj składniki według listy. Makaron do makaronu można użyć dowolnego: kręconego makaronu, makaronu wermiszelowego, ale długie spaghetti jest bardziej popularne do tego dania. Najważniejsze jest użycie makaronu z pszenicy durum, aby po upieczeniu gotowanego makaronu w piekarniku nie zamienił się w owsiankę. Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną w opakowaniu. Gotuj makaron, aż będzie Al Dente, po ugotowaniu powinien pozostać trochę jędrny, z reguły wystarczy gotować przez około 8 minut. Spuść wodę z patelni, włóż makaron do durszlaka, aby płyn był całkowicie szklany. Makaron przełożyć do wysmarowanej masłem Formy do pieczenia. W głębokiej misce ubij jaja kurze, dodaj sól i czarny pieprz do smaku, w razie potrzeby możesz użyć innych przypraw i przypraw, na przykład papryki, ziół włoskich lub prowansalskich. Ubij jajka kurze trzepaczką, aż uzyskasz jednorodną konsystencję (białka powinny całkowicie się rozdzielić). Wlej śmietanę do miski z mieszanką jajeczną, ponownie wymieszaj składniki. Zamiast śmietany możesz użyć śmietany rozcieńczonej wodą lub pełnotłustego mleka. Wlać przygotowaną kremową mieszankę jajeczną do makaronu w naczyniu do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włóż formę z półfabrykatem do piekarnika na 20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości formy i ilości składników, a także od działania piekarnika. W razie potrzeby pod koniec pieczenia zapiekankę można posypać startym twardym serem, stworzy apetyczną złotą skórkę na powierzchni makaronu, a danie sprawi, że będzie pachnące i smaczniejsze. Po posypaniu serem włóż formę z makaronem do piekarnika na 5-7 minut, aby ser dobrze się stopił. Pozwól gotowemu makaronowi trochę ostygnąć, pokrój go na porcje i podawaj z sosem i świeżymi warzywami lub z kotletem lub kotletami.
smacznego!

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Spaghetti - 338   kcal/100g

Podobne przepisy