skład / składniki
metoda gotowania
podstawą dania jest wołowina i wiele zależy od jej wyboru. Dla miękkości i delikatności kawałków bierzemy tylko miąższ najwyższej jakości, bez żył i nie w pobliżu kości. Dobrze myjemy mięso, kroimy je najpierw jak kotlety, a następnie kroimy każdy kawałek w cienkie paski. Cięcia należy wykonywać w poprzek włókien, a następnie w gotowej formie mięso okaże się miękkie.
wlej połowę oleju roślinnego na patelnię, podgrzej do maksymalnej temperatury i rozłóż wołowinę. Jeśli jest za dużo mięsa, smaż je częściami. Okresowo mieszaj, aby każdy kawałek był smażony ze wszystkich stron. W tym procesie doprawiamy odrobiną soli i czarnego mielonego pieprzu.
podczas smażenia mięsa przygotuj sos. W głębokim talerzu lub dużej filiżance łączymy 125 ml wody, sos sojowy, olej sezamowy i sos chili, jeśli chcesz, aby mięso było ostre. W razie potrzeby możesz dodać inne ulubione sosy. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
obierz cebulę i czerwoną paprykę, umyj i wysusz. Cebulę kroimy w cienkie półpierścienie, paprykę kroimy w paski. Brokuły myjemy, dobrze spłukujemy z nadmiaru wody i kroimy na kawałki. Możesz użyć mrożonych brokułów, najpierw rozmrażając je w durszlaku.
Usuń smażone mięso z patelni, wlej pozostały olej roślinny, smaż cebulę i paprykę do miękkości, a następnie dodaj brokuły. Obierz imbir i czosnek, zetrzyj korzeń lub pokrój w bardzo cienkie paski, przepuść czosnek przez prasę. Dodaj do warzyw po 4-5 minutach od rozpoczęcia obróbki cieplnej. Dodaj 75 ml wody, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.
wracamy wołowinę z powrotem na patelnię, zalewamy przygotowanym wcześniej sosem, przykrywamy pokrywką i dusimy na minimalnym ogniu, aż mięso będzie miękkie (około 25 minut).
makaron udon (można zastąpić innym rodzajem makaronu), gotować we wrzącej wodzie do miękkości, wyrzucić do durszlaka i spłukać. Układamy makaron na talerzach, dodajemy mięso z warzywami na wierzchu i podajemy do stołu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Sos chili - 98 kcal/100g
- Makaron Udon - 337 kcal/100g