makaron z mięsem i warzywami

soczyste mięso z kolorowymi warzywami i dodatkami do makaronu! Wołowina gotowana w pikantnym sosie z dużą ilością warzyw w połączeniu z makaronem udon to świetny pomysł na lunch lub kolację. Pikantność smaku jest doskonale uzupełniona imbirem, czosnkiem i sosem chili, jeśli chcesz dodać ostrygę.
NicoleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 8 g
tłuszcze 25 % 6 g
węglowodany 42 % 10 g
117 kcal
IG: 30 / 70 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

podstawą dania jest wołowina i wiele zależy od jej wyboru. Dla miękkości i delikatności kawałków bierzemy tylko miąższ najwyższej jakości, bez żył i nie w pobliżu kości. Dobrze myjemy mięso, kroimy je najpierw jak kotlety, a następnie kroimy każdy kawałek w cienkie paski. Cięcia należy wykonywać w poprzek włókien, a następnie w gotowej formie mięso okaże się miękkie.

wlej połowę oleju roślinnego na patelnię, podgrzej do maksymalnej temperatury i rozłóż wołowinę. Jeśli jest za dużo mięsa, smaż je częściami. Okresowo mieszaj, aby każdy kawałek był smażony ze wszystkich stron. W tym procesie doprawiamy odrobiną soli i czarnego mielonego pieprzu.

podczas smażenia mięsa przygotuj sos. W głębokim talerzu lub dużej filiżance łączymy 125 ml wody, sos sojowy, olej sezamowy i sos chili, jeśli chcesz, aby mięso było ostre. W razie potrzeby możesz dodać inne ulubione sosy. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

obierz cebulę i czerwoną paprykę, umyj i wysusz. Cebulę kroimy w cienkie półpierścienie, paprykę kroimy w paski. Brokuły myjemy, dobrze spłukujemy z nadmiaru wody i kroimy na kawałki. Możesz użyć mrożonych brokułów, najpierw rozmrażając je w durszlaku.

Usuń smażone mięso z patelni, wlej pozostały olej roślinny, smaż cebulę i paprykę do miękkości, a następnie dodaj brokuły. Obierz imbir i czosnek, zetrzyj korzeń lub pokrój w bardzo cienkie paski, przepuść czosnek przez prasę. Dodaj do warzyw po 4-5 minutach od rozpoczęcia obróbki cieplnej. Dodaj 75 ml wody, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.

wracamy wołowinę z powrotem na patelnię, zalewamy przygotowanym wcześniej sosem, przykrywamy pokrywką i dusimy na minimalnym ogniu, aż mięso będzie miękkie (około 25 minut).

makaron udon (można zastąpić innym rodzajem makaronu), gotować we wrzącej wodzie do miękkości, wyrzucić do durszlaka i spłukać. Układamy makaron na talerzach, dodajemy mięso z warzywami na wierzchu i podajemy do stołu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Sos chili - 98   kcal/100g
  • Makaron Udon - 337   kcal/100g

Podobne przepisy