smażony ryż z kurczakiem i warzywami

świetne danie do codziennego menu! Gotuj! Smażony ryż z kurczakiem i warzywami spodoba się miłośnikom jedzenia ze światłem. Tak, danie okazuje się umiarkowanie ostre. W razie potrzeby można zmniejszyć ilość chili dla kurczaka. Możesz również dodać pieprz do ryżu, koncentrując się na swoich preferencjach smakowych. Danie jest bardzo pikantne, nie pozostawi obojętnym ani jednego zjadacza.
zliuka17Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 10 g
tłuszcze 20 % 7 g
węglowodany 51 % 18 g
160 kcal
IG: 28 / 72 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Filet z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć ręcznikami papierowymi. Pokrój filety w kostkę. Włóż do miski.

2. Zmiel ziarna pieprzu w moździerzu. Dopraw kurczaka solą i posiekanym czarnym pieprzem. Mały kawałek imbiru jest czyszczony, wcierany na drobnej tarce. Rozłóż miazgę imbirową na kurczaku. Mieszać.

3. Wlej oliwę z oliwek do patelni woka, Wyślij do ognia. Gdy olej się rozgrzeje, włóż filet z kurczaka do woka, smaż na złoty kolor, mieszając.

4. Bułgarska zielona papryka jest oczyszczona z nasion, myjemy pod bieżącą wodą. Pokrój paprykę w drobną kostkę.

5. Umyj zieloną cebulę, drobno posiekaj razem z białą częścią. Suche strąki chili zalać ciepłą wodą, pozostawić na kilka minut. Następnie drobno posiekaj.

6. Gdy tylko kurczak stanie się złoty, rozłóż na nim posiekane składniki: paprykę, cebulę i chili. Mieszać.

7. W osobnej misce wlej sos sojowy, ocet. Obierz czosnek, przepuść przez prasę. Dodaj tu kleik czosnkowy wraz z sosem pomidorowym i sosem chili, wymieszaj. Wlej patelnię do woka na kurczaka i warzywa.

8. Trzymaj w ogniu, aż sos zgęstnieje. Dobrze otacza każdy kawałek kurczaka, dzięki czemu jest pikantny, pikantny i apetyczny. Zdejmij z ognia.

9. Umyj ryż w zimnej wodzie, a następnie włóż czysty ryż do rondla. Napełnij wodą (woda będzie potrzebować około 280-300 ml). Wysyłamy do ognia, gotujemy do miękkości.

10. Brokuły myjemy pod bieżącą wodą, dzielimy na kwiatostany. Zanurz brokuły we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Następnie usuń łyżką cedzakową.

11. Umyj pieczarki, pokrój w drobną kostkę. Wlej oliwę z oliwek na patelnię woka, usmaż grzyby i brokuły. Kilka dużych różyczek brokułów można pozostawić bez smażenia, aby udekorować danie podczas serwowania.

12. Następnie rozprowadzamy tutaj ryż. Wlać sos sojowy do ryżu i brokułów, posypać czarnym i czerwonym pieprzem.

13. Kontynuuj smażenie przez 5 minut. Następnie wyłącz ogień i pozwól naczyniu złapać oddech przez około 10 minut.

podawaj smażony ryż z warzywami i kurczakiem na ciepło.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal / 100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal / 100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal / 100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Sos chili - 98   kcal/100g

Podobne przepisy