skład / składniki
metoda gotowania
1. Filet z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć ręcznikami papierowymi. Pokrój filety w kostkę. Włóż do miski.
2. Zmiel ziarna pieprzu w moździerzu. Dopraw kurczaka solą i posiekanym czarnym pieprzem. Mały kawałek imbiru jest czyszczony, wcierany na drobnej tarce. Rozłóż miazgę imbirową na kurczaku. Mieszać.
3. Wlej oliwę z oliwek do patelni woka, Wyślij do ognia. Gdy olej się rozgrzeje, włóż filet z kurczaka do woka, smaż na złoty kolor, mieszając.
4. Bułgarska zielona papryka jest oczyszczona z nasion, myjemy pod bieżącą wodą. Pokrój paprykę w drobną kostkę.
5. Umyj zieloną cebulę, drobno posiekaj razem z białą częścią. Suche strąki chili zalać ciepłą wodą, pozostawić na kilka minut. Następnie drobno posiekaj.
6. Gdy tylko kurczak stanie się złoty, rozłóż na nim posiekane składniki: paprykę, cebulę i chili. Mieszać.
7. W osobnej misce wlej sos sojowy, ocet. Obierz czosnek, przepuść przez prasę. Dodaj tu kleik czosnkowy wraz z sosem pomidorowym i sosem chili, wymieszaj. Wlej patelnię do woka na kurczaka i warzywa.
8. Trzymaj w ogniu, aż sos zgęstnieje. Dobrze otacza każdy kawałek kurczaka, dzięki czemu jest pikantny, pikantny i apetyczny. Zdejmij z ognia.
9. Umyj ryż w zimnej wodzie, a następnie włóż czysty ryż do rondla. Napełnij wodą (woda będzie potrzebować około 280-300 ml). Wysyłamy do ognia, gotujemy do miękkości.
10. Brokuły myjemy pod bieżącą wodą, dzielimy na kwiatostany. Zanurz brokuły we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Następnie usuń łyżką cedzakową.
11. Umyj pieczarki, pokrój w drobną kostkę. Wlej oliwę z oliwek na patelnię woka, usmaż grzyby i brokuły. Kilka dużych różyczek brokułów można pozostawić bez smażenia, aby udekorować danie podczas serwowania.
12. Następnie rozprowadzamy tutaj ryż. Wlać sos sojowy do ryżu i brokułów, posypać czarnym i czerwonym pieprzem.
13. Kontynuuj smażenie przez 5 minut. Następnie wyłącz ogień i pozwól naczyniu złapać oddech przez około 10 minut.
podawaj smażony ryż z warzywami i kurczakiem na ciepło.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal / 100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal / 100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Chili - 40 kcal / 100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Sos chili - 98 kcal/100g