skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z rybą wędzoną na gorąco? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Jakiej ryby najlepiej użyć? Każda czerwona ryba jest idealna, czy to pstrąg, różowy łosoś czy łosoś. Pamiętaj, aby wziąć małą wiązkę rukoli, to zioło doskonale komponuje się z rybą, jajkiem i dressingiem. Możesz także wziąć inne liście, takie jak góra lodowa, szpinak, Romano, sałata lub Korn.
Krok 2:
Najpierw ugotuj jajka na miękko lub na twardo, jak wolisz. Obierz czerwoną cebulę i spłucz. Pokrój cebulę w cienkie krążki i przykryj octem. Użyłem octu ziołowego 5%. Możesz wziąć ocet jabłkowy lub nawet ryżowy i można go rozcieńczyć niewielką ilością wody, jeśli nie lubisz zbyt kwaśnych potraw. Pozostaw cebulę do marynowania na 5-10 minut, aw tym czasie zrób sałatkę.
Krok 3:
Przygotuj sos jogurtowy. W głębokiej misce dodaj jogurt naturalny, oliwę z oliwek i wodę. Wyciśnij sok ze świeżej cytryny, zajmie to około 1 łyżki stołowej. Opłucz koperek i pokrój tak drobno, jak to możliwe. Obierz czosnek i przepuść przez prasę lub drobno posiekaj ręcznie. Dodaj zioła i czosnek do dressingu, lekko Posol i wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
Umyj Arkusze sałaty w zimnej wodzie i osusz papierowymi serwetkami, aby usunąć resztki wody.
Krok 5:
Umieść pierwszą warstwę liści sałaty w szerokiej misce sałatkowej.
Krok 6:
Umyj ogórek, osusz i pokrój w cienkie pierścienie. W następnej warstwie ułóż plasterki ogórka i marynowaną cebulę w sałatce.
Krok 7:
Posiekaj wędzoną rybę na dowolne małe kawałki. Schłodzone jajka obrać i pokroić na pół. Ułóż wierzchnią warstwę ryb i jajek. Posyp drobno posiekanym koperkiem i mielonym pieprzem. W razie potrzeby posolić.
Krok 8:
Podawaj sałatkę z dressingiem jogurtowym. Umieść część sosu w małym głębokim pojemniku i ustaw na środku sałatki lub umieść obok salaterki.
Krok 9:
Rozłóż pozostały sos jogurtowy równomiernie na sałatce. Gotowe!
sałatka okazała się nieopisanie pyszna! Pokochaliśmy go od pierwszej łyżki i teraz będzie częstym gościem na stole.
naturalny sos jogurtowy z cytryną i świeżym koperkiem dodał potrawie jasnej nuty i sprawił, że sałatka była bardzo harmonijna i niesamowicie smaczna.
smacznego!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
Skórka z ogórków, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona ani gorzka, nie trzeba jej ciąć.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny "Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Czerwona ryba - 191 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g