Sałatka Kurkowa z koreańską marchewką

Prosta, ale bardzo smaczna sałatka na świąteczny stół! Ta jasna, kolorowa sałatka będzie wspaniałą ozdobą każdego świątecznego stołu, a także urozmaici menu w zwykłe dni powszednie. Istnieje kilka różnych przepisów na sałatkę o nazwie"kurka". Łączy je wszystkie obecność jednego obowiązkowego składnika - koreańskiej marchewki, która sprawia, że sałatka wygląda podobnie do czerwonego lisa. Składniki takie jak koreańska marchewka i zielona rzodkiewka nadają sałatce przyjemną pikantność i pikantny smak.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 8 g
tłuszcze 38 % 9 g
węglowodany 29 % 7 g
141 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę Kurkową z koreańską marchewką? Przygotuj składniki sałatki. Ilość produktów i skład można dowolnie zmieniać. Sałatka jest przygotowywana bardzo prosto i szybko, o ile wszystkie składniki do jej przygotowania są przygotowane z wyprzedzeniem. Na przykład lepiej ugotować filet z kurczaka z wyprzedzeniem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso z kurczaka, można użyć dowolnej części kurczaka, gotować w osolonej wodzie do miękkości. Konieczne jest oddzielenie mięsa z kurczaka od kości, jeśli cały kurczak został ugotowany, ostudź go i drobno posiekaj na sałatkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Koreańskie marchewki na sałatkę można wykorzystać gotowe lub ugotować samodzielnie, proces gotowania koreańskiej marchewki jest dość prosty, ale wymaga czasu na marynowanie. Domowe marchewki będą oczywiście smaczniejsze i świeższe, a ponadto będzie można wziąć pod uwagę smak wszystkich gospodarstw domowych i dodać przyprawy w odpowiedniej ilości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i zetrzyj zieloną rzodkiewkę. To warzywo powinno być świeże i soczyste, wtedy danie z nim okaże się bogatym przyjemnym smakiem. Aby sałatka była schludna i piękna, lepiej zetrzeć wszystkie składniki na koreańskiej marchwi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cebula lepiej jest wziąć niebieski słodki, poprawi smak sałatki i sprawi, że będzie jeszcze jaśniejsza i bardziej kolorowa. Obierz cebulę i pokrój w paski lub połówki pierścieni. Niektóre gospodynie domowe dodają do tej sałatki ogórki kiszone, aby smakowały jeszcze bardziej pikantnie, ale koreańska marchewka i zielona rzodkiewka nadają sałatce wystarczającą ostrość, więc dodanie marynaty jest opcjonalne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Złóż wszystkie składniki do głębokiej miski, dodaj sól do smaku i dopraw majonezem. Majonez można opcjonalnie zastąpić innym sosem lub sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, dzięki czemu sałatka jest mniej kaloryczna. Wymieszaj sałatkę i pozostaw do namoczenia w lodówce, pozostawiając na kilka godzin. Sałatkę można następnie podawać w tej salaterce lub podawać w porcjowanych salaterkach. Sałatka okazuje się bardzo soczysta, lekka i smaczna.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sałatka z koreańską marchewką może być ozdobiona gałązką świeżej pietruszki, podawana z chlebem pszennym lub żytnim, świeżymi ziołami. Smacznego!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 35   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Koreańska marchewka - 134   kcal/100g

Podobne przepisy