skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę Kurkową z koreańską marchewką? Przygotuj składniki sałatki. Ilość produktów i skład można dowolnie zmieniać. Sałatka jest przygotowywana bardzo prosto i szybko, o ile wszystkie składniki do jej przygotowania są przygotowane z wyprzedzeniem. Na przykład lepiej ugotować filet z kurczaka z wyprzedzeniem.
Krok 2:
Mięso z kurczaka, można użyć dowolnej części kurczaka, gotować w osolonej wodzie do miękkości. Konieczne jest oddzielenie mięsa z kurczaka od kości, jeśli cały kurczak został ugotowany, ostudź go i drobno posiekaj na sałatkę.
Krok 3:
Koreańskie marchewki na sałatkę można wykorzystać gotowe lub ugotować samodzielnie, proces gotowania koreańskiej marchewki jest dość prosty, ale wymaga czasu na marynowanie. Domowe marchewki będą oczywiście smaczniejsze i świeższe, a ponadto będzie można wziąć pod uwagę smak wszystkich gospodarstw domowych i dodać przyprawy w odpowiedniej ilości.
Krok 4:
Obierz i zetrzyj zieloną rzodkiewkę. To warzywo powinno być świeże i soczyste, wtedy danie z nim okaże się bogatym przyjemnym smakiem. Aby sałatka była schludna i piękna, lepiej zetrzeć wszystkie składniki na koreańskiej marchwi.
Krok 5:
Cebula lepiej jest wziąć niebieski słodki, poprawi smak sałatki i sprawi, że będzie jeszcze jaśniejsza i bardziej kolorowa. Obierz cebulę i pokrój w paski lub połówki pierścieni. Niektóre gospodynie domowe dodają do tej sałatki ogórki kiszone, aby smakowały jeszcze bardziej pikantnie, ale koreańska marchewka i zielona rzodkiewka nadają sałatce wystarczającą ostrość, więc dodanie marynaty jest opcjonalne.
Krok 6:
Złóż wszystkie składniki do głębokiej miski, dodaj sól do smaku i dopraw majonezem. Majonez można opcjonalnie zastąpić innym sosem lub sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, dzięki czemu sałatka jest mniej kaloryczna. Wymieszaj sałatkę i pozostaw do namoczenia w lodówce, pozostawiając na kilka godzin. Sałatkę można następnie podawać w tej salaterce lub podawać w porcjowanych salaterkach. Sałatka okazuje się bardzo soczysta, lekka i smaczna.
Krok 7:
Sałatka z koreańską marchewką może być ozdobiona gałązką świeżej pietruszki, podawana z chlebem pszennym lub żytnim, świeżymi ziołami. Smacznego!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Rzodkiewka - 35 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Koreańska marchewka - 134 kcal/100g