skład / składniki
metoda gotowania
W przypadku koreańskiej sałatki z marchwi nie trzeba jej specjalnie kupować. Domowe gotowanie jest bardzo proste i niedrogie. Marchewki obieramy, myjemy i pocieramy na specjalnej tarce do warzyw w stylu koreańskim. Jeśli nie, możesz użyć zwykłego, ale wpłynie to na wygląd gotowego dania.
obierz cebulę, umyj i pokrój na ćwiartki pierścieni. Paski powinny być bardzo cienkie, aby dać maksymalną ilość soku, ale nie być zbyt zauważalne w gotowej wersji Dania.
Połącz marchewki i cebulę w głębokim talerzu, wymieszaj i ugniataj rękami, aby warzywa wypuściły jak najwięcej soku.
ząbki czosnku obieramy i przepuszczamy przez prasę, dodajemy do reszty warzyw, ponownie mieszamy.
teraz możesz zająć się grzybami. Najlepszym wyborem do tej sałatki są pieczarki. Są smaczne i nie rozpadają się podczas gotowania, dzięki czemu danie jest schludne i godne świątecznego stołu. Pieczarki myjemy bieżącą wodą, usuwamy uszkodzone obszary, kroimy w paski.
zagotuj wodę, dodaj trochę soli i dodaj grzyby. Gotuj pieczarki na średnim ogniu przez 10 minut, wrzuć do durszlaka, spłucz bieżącą zimną wodą. Dodaj grzyby do już przygotowanej mieszanki warzywnej.
dodaj ocet i olej roślinny do sałatki. Możesz użyć dowolnego bezwonnego oleju (słonecznikowego, kukurydzianego, oliwkowego). Sól, pieprz, dodaj cukier i przyprawę do koreańskiej marchwi. Lepiej kupić gotowy, ale jeśli chcesz, możesz sam wymieszać. Zawiera suszony czosnek, czerwoną i czarną paprykę, kolendrę, kozieradkę, liść laurowy, majeranek i bazylię.
warzywa z przyprawami dobrze wymieszaj, aby wszystko było równomiernie rozłożone. Zamknij pokrywkę i wyślij do lodówki na 4 godziny. Ten czas wystarczy, aby grzyby i marchewki były całkowicie marynowane. Podawaj schłodzone.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g