kawior z suszonych grzybów

Szybkie i smaczne danie! Nadaje się do postu. Kawior z suszonych grzybów to danie, które jest szybkie i łatwe do przygotowania. A produkty są dla niego niedrogie, najważniejsze jest zaopatrzenie się w suszone grzyby w sezonie. I możesz je kupić w każdym dużym sklepie. Okazuje się, że kawior jest smaczny, apetyczny. Idealnie nadaje się do kanapek, zwłaszcza podczas postu.
♥tatyna♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 3 g
tłuszcze 44 % 4 g
węglowodany 22 % 2 g
47 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

kawior z suszonych grzybów nie jest trudny do przygotowania. Okazuje się, że jest bardzo aromatyczny. A główną zaletą potrawy jest to, że możesz ją ugotować o każdej porze roku, nawet jeśli nie masz pod ręką świeżych grzybów leśnych. Tak więc suszone grzyby moczymy w ciepłej wodzie przez 15 minut, a następnie spuszczamy wodę. Przenieś grzyby do średniej wielkości rondla, napełnij je czystą wodą i podpal. Doprowadzamy płyn do wrzenia, a kiedy to nastąpi, gotujemy zawartość patelni przez pół godziny, po zmniejszeniu ciepła do minimum.

po pół godzinie wrzucamy grzyby do durszlaka, pozwalamy, aby nadmiar wilgoci spłynął,a grzyby pozostawiamy do wyschnięcia na powietrzu.

obierz cebulę z łuski, spłucz zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój cebulę ostrym nożem w małe kostki.

umieść patelnię na średnim ogniu, wlej do niej olej roślinny, dobrze go podgrzej, a następnie włóż do niego lekko wysuszone grzyby. Smaż je, mieszając, przez 10 minut. Następnie układamy grzyby na osobnym talerzu, a cebulę układamy na patelni i smażymy do miękkości i złotego koloru. Pozwól grzybom i cebuli trochę ostygnąć.

gdy ostygną, przenieś oba do miski blendera. Za pomocą młynka zamieniamy wszystko w mniej lub bardziej jednorodną masę. Wlej sól, cukier granulowany, suche przyprawy do smaku (idealny jest czarny mielony pieprz, proszek czosnkowy, mieszanka papryki i inne przyprawy). Wlej ocet. Wszystko ponownie zmielimy na masę w kształcie puree.

umyj warzywa, osusz je suchym ręcznikiem, grubo posiekaj, a następnie dodaj do innych składników. Ponownie ubij wszystko blenderem. Smakujemy i, jeśli to konieczne, dostosowujemy go, dodając trochę więcej soli, cukru lub przypraw. Nie zapomnij ponownie wszystko dokładnie wymieszać. W finale udekoruj kawior przyprawami i ziołami.

kawior jest gotowy! Możesz natychmiast podać go do stołu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 286   kcal/100g
  • Kurki suszone - 261   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 231   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 315   kcal/100g
  • Shiitake suszone - 331   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal / 100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy