skład / składniki
metoda gotowania
kawior z suszonych grzybów nie jest trudny do przygotowania. Okazuje się, że jest bardzo aromatyczny. A główną zaletą potrawy jest to, że możesz ją ugotować o każdej porze roku, nawet jeśli nie masz pod ręką świeżych grzybów leśnych. Tak więc suszone grzyby moczymy w ciepłej wodzie przez 15 minut, a następnie spuszczamy wodę. Przenieś grzyby do średniej wielkości rondla, napełnij je czystą wodą i podpal. Doprowadzamy płyn do wrzenia, a kiedy to nastąpi, gotujemy zawartość patelni przez pół godziny, po zmniejszeniu ciepła do minimum.
po pół godzinie wrzucamy grzyby do durszlaka, pozwalamy, aby nadmiar wilgoci spłynął,a grzyby pozostawiamy do wyschnięcia na powietrzu.
obierz cebulę z łuski, spłucz zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój cebulę ostrym nożem w małe kostki.
umieść patelnię na średnim ogniu, wlej do niej olej roślinny, dobrze go podgrzej, a następnie włóż do niego lekko wysuszone grzyby. Smaż je, mieszając, przez 10 minut. Następnie układamy grzyby na osobnym talerzu, a cebulę układamy na patelni i smażymy do miękkości i złotego koloru. Pozwól grzybom i cebuli trochę ostygnąć.
gdy ostygną, przenieś oba do miski blendera. Za pomocą młynka zamieniamy wszystko w mniej lub bardziej jednorodną masę. Wlej sól, cukier granulowany, suche przyprawy do smaku (idealny jest czarny mielony pieprz, proszek czosnkowy, mieszanka papryki i inne przyprawy). Wlej ocet. Wszystko ponownie zmielimy na masę w kształcie puree.
umyj warzywa, osusz je suchym ręcznikiem, grubo posiekaj, a następnie dodaj do innych składników. Ponownie ubij wszystko blenderem. Smakujemy i, jeśli to konieczne, dostosowujemy go, dodając trochę więcej soli, cukru lub przypraw. Nie zapomnij ponownie wszystko dokładnie wymieszać. W finale udekoruj kawior przyprawami i ziołami.
kawior jest gotowy! Możesz natychmiast podać go do stołu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Borowiki suszone - 286 kcal/100g
- Kurki suszone - 261 kcal/100g
- Borowiki suszone - 231 kcal/100g
- Borowiki suszone - 315 kcal/100g
- Shiitake suszone - 331 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal / 100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g