skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować dżem z malin i czarnej porzeczki? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz wziąć trochę więcej malin lub odwrotnie, porzeczki, proporcje jagód mogą być różne, w zależności od preferencji i obecności jednej lub drugiej jagody.
Krok 2:
Uwolnij porzeczki z gałązek i liści, spłucz pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym. Malin nie można myć, zwłaszcza jeśli pochodzi z własnego domku, aby nie stracić kształtu. Mam maliny kupione na rynku, delikatnie spłukałam je w misce z zimną wodą i wysuszyłam.
Krok 3:
Suche czyste jagody przykryj cukrem, dzieląc całkowitą ilość cukru na dwie części. Pozostaw jagody na chwilę, aby wypuściły sok.
Krok 4:
Od czasu do czasu mieszaj jagody silikonową szpatułką lub łyżką. Wskazane jest, aby robić to bardzo ostrożnie, aby jagody nie straciły kształtu.
Krok 5:
Gdy jagody dobrze wypuszczą sok (Zajęło mi to 5-6 godzin), możesz zacząć gotować dżem. Dżem przygotowuje się bardzo szybko, więc najpierw wysterylizuj słoiki w dowolny dogodny dla siebie sposób, zagotuj pokrywki.
Krok 6:
Umieść porzeczki wraz z sokiem w odpowiednim pojemniku i umieść na małym ogniu. Jeśli planujesz przygotować dużo dżemu, dobrze sprawdzi się emaliowana miska lub szeroka patelnia z niskimi bokami. Mam jagody na jeden słoik, więc wziąłem emaliowaną chochlę. Gdy masa się zagotuje, kontynuuj gotowanie na umiarkowanym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu usuwając piankę. Ważne jest, aby dżem nie bulgotał podczas gotowania, nie trzeba go również mieszać.
Krok 7:
Następnie dodaj maliny wraz z wydzielonym z nich sokiem. Nie mieszaj. Niech się zagotuje. Po ugotowaniu gotuj na umiarkowanym ogniu przez nie więcej niż 5 minut.
Krok 8:
Dżem nie jest wymagany do ugotowania, aż będzie gęsty. Włóż wrzący dżem do przygotowanego słoika, dobrze Zakręć lub zwiń pokrywkę. Odwróć i owiń kocem. Pozostaw tak, aż całkowicie ostygnie, a następnie odłóż do chłodnego miejsca do przechowywania.
Krok 9:
Z podanej liczby składników dostałem jeden słoik dżemu o pojemności 350 ml i zostało jeszcze trochę na naleśniki, tosty i herbatę. Udanych półfabrykatów!
dżem z malin i czarnej porzeczki jest bardzo smaczny, nie gęsty i bez słodkiej słodyczy. Gotowy dżem doskonale nadaje się do niesłodzonej herbaty, szczególnie zimą, a także jako dodatek do naleśników, naleśników, naleśników i tostów, a nawet lodów.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł
o przygotowaniach na zimę.
jak wybrać idealną patelnię do półfabrykatów, zupy lub owsianki przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g