skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić suflet rybny dla dzieci w piekarniku jak w przedszkolu? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz użyć świeżego lub mrożonego mintaja. Zamrożone ryby wstępnie rozmrozić na dolnej półce lodówki. Zamiast mintaja można użyć innej białej ryby dietetycznej, takiej jak morszczuk.
Krok 2:
Umyj tusze mintaja, usuń głowę, usuń płetwy, oczyść łuski i wnętrzności. Aby ryba zmieściła się na patelni, przecięłam ją na pół.
Krok 3:
Gotuj rybę w osolonej wodzie do miękkości. Zajmie to około 25 minut.
Krok 4:
Wyjmij mintaja z bulionu.
Krok 5:
Oddziel filety rybne od kości i skóry. Jeśli ryba jest gotowa, mięso bardzo łatwo odsunie się od kości.
Krok 6:
Wlej mąkę do suchego rondla i mieszając smaż na średnim ogniu,aż będzie lekko złoty.
Krok 7:
Ciągle mieszając, wlej mleko i gotuj sos mleczny, aż zgęstnieje, około 3-5 minut. Lepiej mieszać sos trzepaczką, aby uniknąć tworzenia się grudek.
Krok 8:
Jeśli w gotowym sosie pojawią się grudki, przetrzyj je przez sito. Mój sos był jednolity, bez grudek, więc po prostu przeniosłem go do miski. SOS posolić i wymieszać.
Krok 9:
Oddziel białka od żółtek, uważając, aby żadna kropla żółtka nie dostała się do białek. Włóż białka do lodówki.
Krok 10:
W misce połącz sos mleczny, gotowany filet z mintaja, żółtka. Masę lekko posolić.
Krok 11:
Uderz wszystko blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładkie.
Krok 12:
Zimne białka ubij mikserem elektrycznym w gęstą, puszystą, stabilną pianę. Naczynia, w których białka zostaną ubite, powinny być czyste, bez kropelek wody. W przeciwnym razie białka nie wbijają się w pianę.
Krok 13:
Mikserem na niskich obrotach lub łopatką wmieszaj ubite białka do masy rybnej.
Krok 14:
Przenieś powstałą mieszaninę do naczynia do pieczenia wysmarowanego olejem roślinnym i spłaszcz. Umieść suflet rybny w piekarniku rozgrzanym do 180°C i piecz przez 30-40 minut, aż na powierzchni pojawi się złoty kolor. Dokładny czas zależy od piekarnika.
Krok 15:
Wyjmij gotowy suflet z mintaja z formy, pokrój na porcje i podawaj. Podczas pieczenia suflet może znacznie wzrosnąć z powodu ubitych białek, ale gdy wilgoć ostygnie i odparuje, puści się i stanie się gęstszy, ale zachowa miękką, delikatną konsystencję. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g