skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotowanie ciasta pomarańczowego zaczynamy od pieczenia ciast biszkoptowych. Zaczynamy od pomarańczy. Ubij miękkie masło z cukrem, aż będzie białe i podwojone. Do masy Wprowadzamy jajka pojedynczo. Dobrze wymieszaj Każde dodane jajko za pomocą miksera.
przesiej mąkę do suchej głębokiej miski, dodaj proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj. Równomierne rozprowadzenie proszku do pieczenia w mące zapewni ciastom prawidłowy wzrost, a całe ciasto będzie miękkie i przewiewne. Mąkę w małych porcjach wprowadzamy do mieszanki olejowej. Dobrze wymieszaj każdą dawkę, możesz to zrobić silikonową szpatułką lub mikserem. Gdy cała mąka zostanie równomiernie wymieszana w cieście, dodaj sok pomarańczowy i ekstrakt waniliowy.
dwie formy do pieczenia posmaruj masłem i posyp mąką. Wlać ciasto na dwie formy równo, piec przez 25-30 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem, powinien pozostać suchy.
gotowe ciasta natychmiast wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy w formie na 5 minut,a następnie kładziemy je tylko na ruszcie. Ten czas jest potrzebny, aby gotowe wypieki ustabilizowały się i nie kruszyły.
2. Podczas pieczenia ciast pomarańczowych przygotowujemy ciasto czekoladowe. Podobnie jak w pierwszym przypadku ubij masło z cukrem, aż będzie puszyste i białe. Nie przestając pracować z mikserem, Wprowadzamy jedno jajko na raz. W osobnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki i dodaj małe porcje do mieszanki olejowej. Gdy tylko cała sucha część zostanie dobrze wymieszana, wlej mleko, mieszaj, aż będzie gładkie.
smarujemy dwie formy olejem, możemy posypać mąką. Podziel ciasto równomiernie na dwie formy. W tym czasie ciasta pomarańczowe zostały już upieczone, co oznacza, że wysyłamy czekoladę do piekarnika. Piec do suchego szpikulca.
3. Po wysłaniu ciast czekoladowych do piekarnika możesz poświęcić czas na czekoladowy ganache. Ciemna (lub czarna gorzka - opcjonalnie) czekolada jest podzielona na małe kawałki. W małym rondlu z grubym dnem zagotuj śmietanę. Gotuj przez minutę, wyłącz i pozostaw do ostygnięcia na kilka minut. Wlej śmietanę na czekoladę, mieszaj, aż masa stanie się jednorodna i błyszcząca. Gdy tylko masa czekoladowa nieco ostygnie, wysyłamy ją do lodówki w celu zagęszczenia.
4. Aby ułożyć ciasto, potrzebujesz nie tylko ganache, ale także pomarańczowego Kurda. Aby go przygotować, połącz żółtka i cukier puder na patelni. Wymieszaj składniki, wlej sok pomarańczowy, dodaj skórkę, połącz, aż będzie gładka. Stawiamy na wolnym ogniu, ciągle mieszając szpatułką (nie metalową), doprowadzamy do wymaganej gęstości. Zdejmij z ognia, ostudź trochę, dodaj masło w małych porcjach i ubij Kurd mikserem. Przykryj gotowego Kurda folią spożywczą w kontakcie, aby nie powstała skorupa i pozostaw do ostygnięcia. Jeśli cały krem nie zostanie użyty za jednym razem, resztki można przechowywać w lodówce do miesiąca.
5. Gdy oba rodzaje śmietany i ciast są wystarczająco chłodne, możemy przystąpić do montażu ciasta. Na naczyniu, w którym podamy deser, kładziemy pierwsze ciasto pomarańczowe. Posmaruj go czekoladowym ganache, umieść dużą łyżkę pomarańczowego Kurda na środku i równomiernie rozprowadź. Na wierzch kładziemy ciasto czekoladowe, rozprowadzamy w ten sam sposób. Następnie następuje ciasto pomarańczowe, a następnie kończymy proces czekoladą. Ciasto wysyłamy do lodówki na 15 minut.
6. Górną stronę biszkoptu czekoladowego, który będzie twarzą, smarujemy tylko ganache. Wyrównaj go szpatułką i udekoruj według potrzeb. Jasne pomarańczowe bezy, chipsy czekoladowe lub krople wyglądają korzystnie na gotowym cieście. Możesz zrobić krople z pozostałego ganache. Wysyłamy go do kuchenki mikrofalowej, aby stał się bardziej płynny, wlewamy do torby i rysujemy wzory na torcie. Konieczne jest podlewanie już schłodzonego ciasta, wtedy rysunek będzie bardziej wyraźny.
dekorujemy ciasto według własnego gustu (na przykład, jak na zdjęciu - pomarańczowymi bezami, kroplami czekolady i wiórami, kawałkami kandyzowanych owoców), wysyłamy je do lodówki na 45 minut, a następnie podajemy do stołu.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g