ciasto pomarańczowo-czekoladowe

Magiczna uczta o cudownie delikatnym smaku! Ciasto pomarańczowo-czekoladowe to połączenie dwóch rodzajów Delikatnego, miękkiego biszkoptu z czekoladowym ganache. Spodoba się absolutnie wszystkim miłośnikom czekolady! Wewnątrz przysmaku niespodzianką jest pomarańczowy Kurd, który doda blasku krojowi i urozmaici i tak pyszny smak. To ciasto jest idealne nie tylko na małe rodzinne spotkanie, ale także stanie się ozdobą prawdziwej uroczystości.
SashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 28 % 18 g
węglowodany 64 % 41 g
355 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. Przygotowanie ciasta pomarańczowego zaczynamy od pieczenia ciast biszkoptowych. Zaczynamy od pomarańczy. Ubij miękkie masło z cukrem, aż będzie białe i podwojone. Do masy Wprowadzamy jajka pojedynczo. Dobrze wymieszaj Każde dodane jajko za pomocą miksera.

przesiej mąkę do suchej głębokiej miski, dodaj proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj. Równomierne rozprowadzenie proszku do pieczenia w mące zapewni ciastom prawidłowy wzrost, a całe ciasto będzie miękkie i przewiewne. Mąkę w małych porcjach wprowadzamy do mieszanki olejowej. Dobrze wymieszaj każdą dawkę, możesz to zrobić silikonową szpatułką lub mikserem. Gdy cała mąka zostanie równomiernie wymieszana w cieście, dodaj sok pomarańczowy i ekstrakt waniliowy.

dwie formy do pieczenia posmaruj masłem i posyp mąką. Wlać ciasto na dwie formy równo, piec przez 25-30 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem, powinien pozostać suchy.

gotowe ciasta natychmiast wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy w formie na 5 minut,a następnie kładziemy je tylko na ruszcie. Ten czas jest potrzebny, aby gotowe wypieki ustabilizowały się i nie kruszyły.

2. Podczas pieczenia ciast pomarańczowych przygotowujemy ciasto czekoladowe. Podobnie jak w pierwszym przypadku ubij masło z cukrem, aż będzie puszyste i białe. Nie przestając pracować z mikserem, Wprowadzamy jedno jajko na raz. W osobnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki i dodaj małe porcje do mieszanki olejowej. Gdy tylko cała sucha część zostanie dobrze wymieszana, wlej mleko, mieszaj, aż będzie gładkie.

smarujemy dwie formy olejem, możemy posypać mąką. Podziel ciasto równomiernie na dwie formy. W tym czasie ciasta pomarańczowe zostały już upieczone, co oznacza, że wysyłamy czekoladę do piekarnika. Piec do suchego szpikulca.

3. Po wysłaniu ciast czekoladowych do piekarnika możesz poświęcić czas na czekoladowy ganache. Ciemna (lub czarna gorzka - opcjonalnie) czekolada jest podzielona na małe kawałki. W małym rondlu z grubym dnem zagotuj śmietanę. Gotuj przez minutę, wyłącz i pozostaw do ostygnięcia na kilka minut. Wlej śmietanę na czekoladę, mieszaj, aż masa stanie się jednorodna i błyszcząca. Gdy tylko masa czekoladowa nieco ostygnie, wysyłamy ją do lodówki w celu zagęszczenia.

4. Aby ułożyć ciasto, potrzebujesz nie tylko ganache, ale także pomarańczowego Kurda. Aby go przygotować, połącz żółtka i cukier puder na patelni. Wymieszaj składniki, wlej sok pomarańczowy, dodaj skórkę, połącz, aż będzie gładka. Stawiamy na wolnym ogniu, ciągle mieszając szpatułką (nie metalową), doprowadzamy do wymaganej gęstości. Zdejmij z ognia, ostudź trochę, dodaj masło w małych porcjach i ubij Kurd mikserem. Przykryj gotowego Kurda folią spożywczą w kontakcie, aby nie powstała skorupa i pozostaw do ostygnięcia. Jeśli cały krem nie zostanie użyty za jednym razem, resztki można przechowywać w lodówce do miesiąca.

5. Gdy oba rodzaje śmietany i ciast są wystarczająco chłodne, możemy przystąpić do montażu ciasta. Na naczyniu, w którym podamy deser, kładziemy pierwsze ciasto pomarańczowe. Posmaruj go czekoladowym ganache, umieść dużą łyżkę pomarańczowego Kurda na środku i równomiernie rozprowadź. Na wierzch kładziemy ciasto czekoladowe, rozprowadzamy w ten sam sposób. Następnie następuje ciasto pomarańczowe, a następnie kończymy proces czekoladą. Ciasto wysyłamy do lodówki na 15 minut.

6. Górną stronę biszkoptu czekoladowego, który będzie twarzą, smarujemy tylko ganache. Wyrównaj go szpatułką i udekoruj według potrzeb. Jasne pomarańczowe bezy, chipsy czekoladowe lub krople wyglądają korzystnie na gotowym cieście. Możesz zrobić krople z pozostałego ganache. Wysyłamy go do kuchenki mikrofalowej, aby stał się bardziej płynny, wlewamy do torby i rysujemy wzory na torcie. Konieczne jest podlewanie już schłodzonego ciasta, wtedy rysunek będzie bardziej wyraźny.

dekorujemy ciasto według własnego gustu (na przykład, jak na zdjęciu - pomarańczowymi bezami, kroplami czekolady i wiórami, kawałkami kandyzowanych owoców), wysyłamy je do lodówki na 45 minut, a następnie podajemy do stołu.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy