skład / składniki
metoda gotowania
1. Obierz, umyj ziemniaki i pozostaw je w zimnej wodzie. Umyj pory, wykonując nacięcia wzdłuż całej łodygi, aby dobrze umyć ziemię i piasek. Obierz czosnek. Zamiast porów możesz wziąć prostą cebulę, 3-4 szt.
2. W rondlu z grubym dnem rozgrzej masło (masło z oliwą). Posiekaj czosnek tak drobno, jak to możliwe i dodaj do oleju. Wymieszaj, w przeciwnym razie spali się i będzie gorzki. Gotuj przez pół minuty.
3. Pokrój pory w średniej wielkości kwadraty i dodaj do garnka. Gotuj, mieszając, przez 5 minut. Pory zmiękną i zaczną wydzielać sok.
4. Pokrój ziemniaki na kawałki. Dodaj wrzący bulion i ziemniaki do garnka. Doprowadzić do wrzenia. Dodaj liść laurowy i sól do smaku. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.
5. Puree zupę (Blender, młyn muli, maszynka do mięsa, tłuczek do puree) lub pozostawić bez zmian.
6. Dodaj śmietanę do zupy, wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Dodaj sól i pieprz do smaku. Podczas serwowania dodaj to, co jest - krakersy, skwarki, zioła, ser, jajko w koszulce...
miłego!
P. S. Vichysoise podaje się zarówno na ciepło, jak i na zimno. W przypadku zimnego letniego wariantu gotuje się go bez masła.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Bulion warzywny - 13 kcal/100g