Sałatka z łabędzia z kapustą pekińską

Spróbuj tej sałatki, a stanie się częstym gościem na stole. Oryginalna i poetycka nazwa tej sałatki w pełni oddaje jej esencję i konsystencję: okazuje się tak lekka i delikatna, jak miękki puch. Zwiewna kapusta pekińska posypana sałatą dopełnia tego wyglądu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 11 g
tłuszcze 31 % 8 g
węglowodany 27 % 7 g
148 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z łabędzia z kapustą pekińską? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Ugotuj filet z kurczaka w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo. Gotuj ziemniaki do miękkości w skórce, a następnie ostudź.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozłóż schłodzony filet z kurczaka na włókna, aby przypominały pióra łabędzia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj kapustę pekińską, dokładnie osusz. Pokrój główkę kapusty w cienkie paski. Zacznij ciąć od końcówek liści, przesuwając się w kierunku pnia. Najlepiej nie dotykać najgęstszych i najtwardszych białych części liścia. Potrzebujemy tylko samych liści bez białej łodygi. Najwygodniej jest pokroić główkę kapusty bez rozbierania jej na osobne liście.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby nie zagniatać warstw, smarując je majonezem łyżką, radzę przenieść majonez do torebki cukierniczej (lub zwykłej torby celofanowej) i odciąć małą końcówkę torby. Nałóż majonez na warstwy za pomocą cienkiej siatki. Zapewni to równomierne nakładanie majonezu i zachowa przewiewność warstw. Majonez lepiej używać oliwy lub z sokiem z awokado - jest łagodniejszy w smaku niż prowansalski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz i zetrzyj ziemniaki na średniej tarce bezpośrednio na półmisku. Możesz natrzeć wszystkie składniki osobno w różnych naczyniach, a następnie układać je tylko warstwami, ale istnieje możliwość zmiażdżenia warstw rękami. Dlatego wolę od razu zetrzeć warstwy jedna na drugiej. Średnia tarka do tej sałatki jest bardziej odpowiednia niż duża, ponieważ im mniejsze składniki zostaną starte, tym bardziej miękka i delikatna będzie sałatka, czego potrzebujemy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na ziemniakach zrób siatkę majonezu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż włókna fileta z kurczaka na wierzchu i polej je również majonezem. Każda warstwa oprócz dwóch ostatnich może być solona i pieprzona do smaku, ale zwykle nie dodaję przypraw do sałatek z majonezem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na wierzch natrzyj jajka i polej je majonezem z worka do szprycowania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podobnie natrzyj ser następną warstwą i zrób siatkę z resztek majonezu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp sałatkę kapustą pekińską. Włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę do impregnacji, po czym możesz podać. Smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy