skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z łabędzia z kapustą pekińską? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Ugotuj filet z kurczaka w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo. Gotuj ziemniaki do miękkości w skórce, a następnie ostudź.
Krok 2:
Rozłóż schłodzony filet z kurczaka na włókna, aby przypominały pióra łabędzia.
Krok 3:
Umyj kapustę pekińską, dokładnie osusz. Pokrój główkę kapusty w cienkie paski. Zacznij ciąć od końcówek liści, przesuwając się w kierunku pnia. Najlepiej nie dotykać najgęstszych i najtwardszych białych części liścia. Potrzebujemy tylko samych liści bez białej łodygi. Najwygodniej jest pokroić główkę kapusty bez rozbierania jej na osobne liście.
Krok 4:
Aby nie zagniatać warstw, smarując je majonezem łyżką, radzę przenieść majonez do torebki cukierniczej (lub zwykłej torby celofanowej) i odciąć małą końcówkę torby. Nałóż majonez na warstwy za pomocą cienkiej siatki. Zapewni to równomierne nakładanie majonezu i zachowa przewiewność warstw. Majonez lepiej używać oliwy lub z sokiem z awokado - jest łagodniejszy w smaku niż prowansalski.
Krok 5:
Obierz i zetrzyj ziemniaki na średniej tarce bezpośrednio na półmisku. Możesz natrzeć wszystkie składniki osobno w różnych naczyniach, a następnie układać je tylko warstwami, ale istnieje możliwość zmiażdżenia warstw rękami. Dlatego wolę od razu zetrzeć warstwy jedna na drugiej. Średnia tarka do tej sałatki jest bardziej odpowiednia niż duża, ponieważ im mniejsze składniki zostaną starte, tym bardziej miękka i delikatna będzie sałatka, czego potrzebujemy.
Krok 6:
Na ziemniakach zrób siatkę majonezu.
Krok 7:
Ułóż włókna fileta z kurczaka na wierzchu i polej je również majonezem. Każda warstwa oprócz dwóch ostatnich może być solona i pieprzona do smaku, ale zwykle nie dodaję przypraw do sałatek z majonezem.
Krok 8:
Na wierzch natrzyj jajka i polej je majonezem z worka do szprycowania.
Krok 9:
Podobnie natrzyj ser następną warstwą i zrób siatkę z resztek majonezu.
Krok 10:
Posyp sałatkę kapustą pekińską. Włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę do impregnacji, po czym możesz podać. Smacznego!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g