mięso duszone w piekarniku

spróbuj ugotować to najdelikatniejsze mięso! Bardzo smaczne! Mięso duszone w piekarniku to przepis na bardzo soczyste i zdrowe danie z chudej polędwicy wołowej, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim członkom rodziny. Takie mięso można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno, robiąc z nim kanapki.
innaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 20 g
tłuszcze 42 % 18 g
węglowodany 12 % 5 g
265 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 30 min

najpierw musisz włączyć piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

mięso do tego dania najlepiej wybrać świeże, bez specjalnych żył i nadmiaru tłuszczu. Polędwica wołowa jest idealna do pieczenia w piekarniku.

należy go dokładnie umyć pod zimną bieżącą wodą, a następnie wysuszyć, wytrzeć do sucha papierowymi serwetkami lub ręcznikiem.

Nie należy kroić mięsa. Aby był soczysty i smaczny, najlepiej upiec go w jednym kawałku.

natrzyj mięso solą według własnych upodobań i posyp cebulą w proszku. Ugniataj go rękami, jakby wbijając przyprawy w polędwicę wołową.

przygotuj Głębokie żeliwne naczynie do pieczenia, w którym zmieści się kawałek wołowiny. Połóż arkusz folii spożywczej na dnie tej formy, zginając krawędzie po bokach wewnątrz żeliwnego pojemnika.

Przenieś kawałek wołowiny na arkusz folii.

posyp mięso pozostałą cebulą w proszku i posyp suszonymi grzybami. Rozłóż przyprawy równomiernie na całej powierzchni wołowiny.

wlej szklankę czystej wody pitnej o temperaturze pokojowej do formy.

przykryj mięso kolejnym arkuszem folii spożywczej na wierzchu i mocno ściśnij krawędzie, aby powietrze nie dostało się do środka. Mięso będzie pieczone we własnym soku.

umieść pojemnik z mięsem z nagrzanym piekarnikiem na 2,5 lub 3 godziny.

gotowość polędwicy można sprawdzić za pomocą termometru do gotowania. Wewnętrzna temperatura mięsa w najgrubszej części powinna wynosić około 60 stopni Celsjusza. Jeśli nie ma termometru, określamy gotowość w staromodny sposób-mięso powinno być miękkie.

Przenieś gotowe mięso na półmisek. Powstały sok mięsny i grzyby przełożyć na patelnię i ugotować sos do mięsa. Umieść patelnię na średnim ogniu. Dodaj pozostałą wodę, skrobię kukurydzianą i zagotuj wszystkie składniki. Gotuj sos przez kilka minut od wrzenia, ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć. Następnie zdejmij patelnię z ognia i pozwól sosowi zaparzyć.

podawaj duszoną wołowinę w piekarniku, skropioną gotowanym sosem o jasnym smaku grzybowym!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Borowiki suszone - 286   kcal/100g
  • Kurki suszone - 261   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 231   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 315   kcal/100g
  • Shiitake suszone - 331   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Suszona cebula - 273   kcal/100g
  • Polędwica wołowa - 324   kcal/100g

Podobne przepisy