skład / składniki
metoda gotowania
najpierw musisz włączyć piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
mięso do tego dania najlepiej wybrać świeże, bez specjalnych żył i nadmiaru tłuszczu. Polędwica wołowa jest idealna do pieczenia w piekarniku.
należy go dokładnie umyć pod zimną bieżącą wodą, a następnie wysuszyć, wytrzeć do sucha papierowymi serwetkami lub ręcznikiem.
Nie należy kroić mięsa. Aby był soczysty i smaczny, najlepiej upiec go w jednym kawałku.
natrzyj mięso solą według własnych upodobań i posyp cebulą w proszku. Ugniataj go rękami, jakby wbijając przyprawy w polędwicę wołową.
przygotuj Głębokie żeliwne naczynie do pieczenia, w którym zmieści się kawałek wołowiny. Połóż arkusz folii spożywczej na dnie tej formy, zginając krawędzie po bokach wewnątrz żeliwnego pojemnika.
Przenieś kawałek wołowiny na arkusz folii.
posyp mięso pozostałą cebulą w proszku i posyp suszonymi grzybami. Rozłóż przyprawy równomiernie na całej powierzchni wołowiny.
wlej szklankę czystej wody pitnej o temperaturze pokojowej do formy.
przykryj mięso kolejnym arkuszem folii spożywczej na wierzchu i mocno ściśnij krawędzie, aby powietrze nie dostało się do środka. Mięso będzie pieczone we własnym soku.
umieść pojemnik z mięsem z nagrzanym piekarnikiem na 2,5 lub 3 godziny.
gotowość polędwicy można sprawdzić za pomocą termometru do gotowania. Wewnętrzna temperatura mięsa w najgrubszej części powinna wynosić około 60 stopni Celsjusza. Jeśli nie ma termometru, określamy gotowość w staromodny sposób-mięso powinno być miękkie.
Przenieś gotowe mięso na półmisek. Powstały sok mięsny i grzyby przełożyć na patelnię i ugotować sos do mięsa. Umieść patelnię na średnim ogniu. Dodaj pozostałą wodę, skrobię kukurydzianą i zagotuj wszystkie składniki. Gotuj sos przez kilka minut od wrzenia, ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć. Następnie zdejmij patelnię z ognia i pozwól sosowi zaparzyć.
podawaj duszoną wołowinę w piekarniku, skropioną gotowanym sosem o jasnym smaku grzybowym!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Borowiki suszone - 286 kcal/100g
- Kurki suszone - 261 kcal/100g
- Borowiki suszone - 231 kcal/100g
- Borowiki suszone - 315 kcal/100g
- Shiitake suszone - 331 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Suszona cebula - 273 kcal/100g
- Polędwica wołowa - 324 kcal/100g