skład / składniki
metoda gotowania
obierz wszystkie warzywa niezbędne do tego dania (marchew, cebula, czosnek, dynia, łodyga selera), opłucz i osusz ręcznikami papierowymi.
pokrój cebulę, marchewkę i łodygę selera w małe kostki mniej więcej tej samej wielkości.
wlej oliwę z oliwek do głębokiej patelni z grubym dnem lub kotła (możesz gotować w garnku z grubym dnem). Podgrzej i przenieś wszystkie wcześniej posiekane warzywa. Na średnim ogniu, bez przykrycia, podsmaż cebulę, marchewkę i łodygę selera przez 10 minut, aż będą miękkie.
miąższ dojrzałej i soczystej dyni pokroić w drobną kostkę. Zmiażdż czosnek płaską stroną noża i drobno posiekaj. Wrzuć dynię i czosnek na patelnię z warzywami i gotuj wszystko razem przez kilka minut, aż pojawi się charakterystyczny smak czosnku.
kilkakrotnie spłucz czerwoną soczewicę wodą. Następnie odcedź, wyrzucając rośliny strączkowe na sito lub durszlak. Wlej umytą soczewicę na patelnię z warzywami. Dodaj przyprawy: sól do smaku, mieloną paprykę, suszony tymianek i liść laurowy. Wymieszać. Wlać bulion warzywny (można zastąpić zwykłą wodą pitną). Przykryj patelnię pokrywką i zagotuj wodę na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez kolejne 20-25 minut, aż soczewica będzie miękka.
następnie wlej trochę soku z cytryny na patelnię i dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj wszystkie składniki razem. Ponownie przykryj patelnię pokrywką i gotuj jeszcze przez około 5 minut.
posmakuj potrawy i w razie potrzeby dodaj odpowiednie przyprawy. Zdejmij patelnię z ognia.
gotową duszoną soczewicę z warzywami przełożyć na talerze i posypać posiekanymi świeżymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Czerwona soczewica - 314 kcal/100g
- Bulion warzywny - 13 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g