duszona soczewica z warzywami

Spróbuj zrobić te pyszne rośliny strączkowe z warzywami! Duszona soczewica z warzywami to bardzo zdrowe, satysfakcjonujące i szalenie pożywne danie, które jest idealne dla wszystkich członków rodziny. Może być podawany na gorąco jako obiad lub rodzinny obiad, jako dodatek do pieczonego mięsa, drobiu lub gotowanej ryby. I w w postaci zimnego makaronu rozłóż na chrupiących tostach lub pieczywie pełnoziarnistym na małą przekąskę. To jest pyszne!
nadiniAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 5 g
tłuszcze 15 % 3 g
węglowodany 60 % 12 g
101 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

obierz wszystkie warzywa niezbędne do tego dania (marchew, cebula, czosnek, dynia, łodyga selera), opłucz i osusz ręcznikami papierowymi.

pokrój cebulę, marchewkę i łodygę selera w małe kostki mniej więcej tej samej wielkości.

wlej oliwę z oliwek do głębokiej patelni z grubym dnem lub kotła (możesz gotować w garnku z grubym dnem). Podgrzej i przenieś wszystkie wcześniej posiekane warzywa. Na średnim ogniu, bez przykrycia, podsmaż cebulę, marchewkę i łodygę selera przez 10 minut, aż będą miękkie.

miąższ dojrzałej i soczystej dyni pokroić w drobną kostkę. Zmiażdż czosnek płaską stroną noża i drobno posiekaj. Wrzuć dynię i czosnek na patelnię z warzywami i gotuj wszystko razem przez kilka minut, aż pojawi się charakterystyczny smak czosnku.

kilkakrotnie spłucz czerwoną soczewicę wodą. Następnie odcedź, wyrzucając rośliny strączkowe na sito lub durszlak. Wlej umytą soczewicę na patelnię z warzywami. Dodaj przyprawy: sól do smaku, mieloną paprykę, suszony tymianek i liść laurowy. Wymieszać. Wlać bulion warzywny (można zastąpić zwykłą wodą pitną). Przykryj patelnię pokrywką i zagotuj wodę na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez kolejne 20-25 minut, aż soczewica będzie miękka.

następnie wlej trochę soku z cytryny na patelnię i dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj wszystkie składniki razem. Ponownie przykryj patelnię pokrywką i gotuj jeszcze przez około 5 minut.

posmakuj potrawy i w razie potrzeby dodaj odpowiednie przyprawy. Zdejmij patelnię z ognia.

gotową duszoną soczewicę z warzywami przełożyć na talerze i posypać posiekanymi świeżymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Czerwona soczewica - 314   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy