dżem jagodowy na zimę
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
przepis na dżem jagodowy wymaga niewielkiego wysiłku i ogromnej ilości czasu.
polecam zaopatrzyć się w co najmniej minimalne ilości.
tak więc wydobyte jagody należy posortować i umyć.
następnie nasze jagody muszą zostać rozgniecione. Używam do tego robota kuchennego w trybie rozdrabniania. Naprawdę nie polecam używania blendera-jagody będą równomiernie rozmieszczone na wszystkich powierzchniach Twojej kuchni.
z cukru i wody ugotuj syrop cukrowy i zanurz w nim puree z jagód.
gotuj dżem nie dłużej niż 15 minut na dużym ogniu, ciągle mieszając.
na gorąco wlej powstały dżem z jagód do czystych, suchych słoików i zamknij pokrywkami.
gotowy dżem jagodowy jest przechowywany w zaciemnionym, chłodnym miejscu.
nawiasem mówiąc, dżem z tego przepisu jest dość płynny.
jeśli tego nie lubisz, bierzemy połowę mniej wody i gotujemy trzy razy dłużej.
polecam zaopatrzyć się w co najmniej minimalne ilości.
tak więc wydobyte jagody należy posortować i umyć.
następnie nasze jagody muszą zostać rozgniecione. Używam do tego robota kuchennego w trybie rozdrabniania. Naprawdę nie polecam używania blendera-jagody będą równomiernie rozmieszczone na wszystkich powierzchniach Twojej kuchni.
z cukru i wody ugotuj syrop cukrowy i zanurz w nim puree z jagód.
gotuj dżem nie dłużej niż 15 minut na dużym ogniu, ciągle mieszając.
na gorąco wlej powstały dżem z jagód do czystych, suchych słoików i zamknij pokrywkami.
gotowy dżem jagodowy jest przechowywany w zaciemnionym, chłodnym miejscu.
nawiasem mówiąc, dżem z tego przepisu jest dość płynny.
jeśli tego nie lubisz, bierzemy połowę mniej wody i gotujemy trzy razy dłużej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g