dżem jagodowy na zimę

zdrowy i pyszny dżem jagodowy z pewnością spodoba się całej rodzinie!). Łatwość przygotowania Zdobycie jagód w naszych miejscach jest dość trudne. Ponadto jego cena jest dość wysoka. Ale ponieważ wszyscy znają korzystne właściwości tej jagody, jasne jest, że jagody należy jeść przynajmniej czasami. Dlatego gotuję w małych ilościach dżem jagodowy.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 54 g
217 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min
przepis na dżem jagodowy wymaga niewielkiego wysiłku i ogromnej ilości czasu.
polecam zaopatrzyć się w co najmniej minimalne ilości.
tak więc wydobyte jagody należy posortować i umyć.
następnie nasze jagody muszą zostać rozgniecione. Używam do tego robota kuchennego w trybie rozdrabniania. Naprawdę nie polecam używania blendera-jagody będą równomiernie rozmieszczone na wszystkich powierzchniach Twojej kuchni.
z cukru i wody ugotuj syrop cukrowy i zanurz w nim puree z jagód.
gotuj dżem nie dłużej niż 15 minut na dużym ogniu, ciągle mieszając.
na gorąco wlej powstały dżem z jagód do czystych, suchych słoików i zamknij pokrywkami.
gotowy dżem jagodowy jest przechowywany w zaciemnionym, chłodnym miejscu.
nawiasem mówiąc, dżem z tego przepisu jest dość płynny.
jeśli tego nie lubisz, bierzemy połowę mniej wody i gotujemy trzy razy dłużej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy