bransoletka z granatu sałatkowego z wołowiną

prawdziwa dekoracja każdego świątecznego stołu! Im gęstsze ułożenie ziaren granatu do siebie, tym piękniejsza będzie sałatka. Sprawa nie jest szybka, zwłaszcza jeśli masz dużą sałatkę na 6-8 porcji, ale wynik jest tego wart.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 5 g
tłuszcze 24 % 5 g
węglowodany 52 % 11 g
102 kcal
IG: 73 / 0 / 27

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z granatu z wołowiną? Przygotuj składniki. Wstępnie ugotuj wołowinę w osolonej wodzie do miękkości. Ochłodzić. Gotuj ziemniaki, buraki i marchewkę w skórce do miękkości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ziemniaki i marchewki na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż Granat na ziarna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj również buraki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść szklankę na środku naczynia, na którym podamy sałatkę. Wokół szklanki ułóż starte ziemniaki równą warstwą i polej majonezem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie włóż marchewki i polej również majonezem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie ułóż warstwę gotowanej wołowiny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie połóż buraki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż majonez na burakach łyżką na całej powierzchni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    I na koniec udekoruj sałatkę ziarnami granatu, starając się układać ziarna tak ciasno, jak to możliwe.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż sałatę do lodówki na 2 godziny do namoczenia. Przed podaniem wyjmij szklankę.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g

Podobne przepisy