skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z granatu z wołowiną? Przygotuj składniki. Wstępnie ugotuj wołowinę w osolonej wodzie do miękkości. Ochłodzić. Gotuj ziemniaki, buraki i marchewkę w skórce do miękkości.
Krok 2:
Pokrój mięso na małe kawałki.
Krok 3:
Zetrzyj ziemniaki i marchewki na grubej tarce.
Krok 4:
Rozłóż Granat na ziarna.
Krok 5:
Zetrzyj również buraki.
Krok 6:
Umieść szklankę na środku naczynia, na którym podamy sałatkę. Wokół szklanki ułóż starte ziemniaki równą warstwą i polej majonezem.
Krok 7:
Następnie włóż marchewki i polej również majonezem.
Krok 8:
Następnie ułóż warstwę gotowanej wołowiny.
Krok 9:
Następnie połóż buraki.
Krok 10:
Rozłóż majonez na burakach łyżką na całej powierzchni.
Krok 11:
I na koniec udekoruj sałatkę ziarnami granatu, starając się układać ziarna tak ciasno, jak to możliwe.
Krok 12:
Włóż sałatę do lodówki na 2 godziny do namoczenia. Przed podaniem wyjmij szklankę.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g