skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ponieważ za oknem jest zima, moja kalina jest zamrożona. Ale sam ją zamroziłem, jeszcze w sezonie. Obrane z gałązek, umyte, wysuszone i w zamrażarce.
Krok 2:
Podczas gdy woda się zagotowała, zdecydowałem, jak wskazano w przepisie, aby rozgnieść jagody. Ponieważ dosłownie w ciągu 10 minut temperatura pokojowa już się stopiła.
Krok 3:
W rezultacie prawie cała kuchnia była jak po krwawej rzezi)))) wszystko w sprayu, bez względu na to, jak starannie wykonałem ten proces)))
Krok 4:
A na ścianach i wszystkim wokół są takie plamy)))
Krok 5:
Na pół procesu ugniatania jagód kaliny wysłałem go do wrzącej wody i zacząłem delikatnie ugniatać jagody chochlą o ściany patelni. I wszystko było znacznie bardziej estetyczne. Woda zgasiła rozpryski i wszystko pozostało w garnku i czyste. pozostałe czynności są zgodne z przepisem. Użyłam cukru, ponieważ mamy naleśniki z miodem do tego kompotu. Aby nie było krachu w miodzie.
Krok 6:
W końcu okazało się, że taki piękny napój. Co najważniejsze, przydatne, szczególnie w zimie.
Krok 7:
Degustujemy))
istnieje inny sposób przygotowania napoju kompotowego z kaliny. Umieść jagody na patelni. przykryj cukrem. Jagody dadzą sok. Opróżnij go. Dodaj miód lub cukier. Dodaj wodę. Miejsce zwykłej wody można wziąć wodę gazowaną. to wszystko.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Kalina - 26 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g