kompot z kaliny

orzeźwiający kompot. Zdrowie w każdym łyku! Kalina to jagoda rosnąca na Białorusi. Moja babcia używa go do przygotowania przepisu kulinarnego, takiego jak napój kompot z kaliny. Jest używany nie tylko jako żywność,ale także jako lek. Kalina dobrze leczy kaszel.
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 6 g
22 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ponieważ za oknem jest zima, moja kalina jest zamrożona. Ale sam ją zamroziłem, jeszcze w sezonie. Obrane z gałązek, umyte, wysuszone i w zamrażarce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas gdy woda się zagotowała, zdecydowałem, jak wskazano w przepisie, aby rozgnieść jagody. Ponieważ dosłownie w ciągu 10 minut temperatura pokojowa już się stopiła.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W rezultacie prawie cała kuchnia była jak po krwawej rzezi)))) wszystko w sprayu, bez względu na to, jak starannie wykonałem ten proces)))

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    A na ścianach i wszystkim wokół są takie plamy)))

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na pół procesu ugniatania jagód kaliny wysłałem go do wrzącej wody i zacząłem delikatnie ugniatać jagody chochlą o ściany patelni. I wszystko było znacznie bardziej estetyczne. Woda zgasiła rozpryski i wszystko pozostało w garnku i czyste. pozostałe czynności są zgodne z przepisem. Użyłam cukru, ponieważ mamy naleśniki z miodem do tego kompotu. Aby nie było krachu w miodzie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W końcu okazało się, że taki piękny napój. Co najważniejsze, przydatne, szczególnie w zimie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Degustujemy))

jeśli lubisz słodkie napoje, dodaj cukier lub miód do smaku, jeśli nie jesteś na niego uczulony. Wlej napój do butelek lub słoików. Przechowuj napój zamknięty w chłodnym miejscu. Pij go przez całą zimę i bądź zdrowy!

istnieje inny sposób przygotowania napoju kompotowego z kaliny. Umieść jagody na patelni. przykryj cukrem. Jagody dadzą sok. Opróżnij go. Dodaj miód lub cukier. Dodaj wodę. Miejsce zwykłej wody można wziąć wodę gazowaną. to wszystko.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Kalina - 26   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy