skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź dowolne jabłka: im słodsza odmiana, tym słodszy dżem i odwrotnie. Śliwka jest lepsza niż odmiana Węgierska, niezbyt duża, z dobrze oddzieloną kością. Mam zwykły biały cukier, ale całkiem możliwe jest wzięcie brązowego cukru - da karmelowy odcień lub kokosowy-da lekki aromat kokosowy.
Krok 2:
Umyj jabłka, usuń strąk nasienny i pokrój w cienkie plasterki. Zasadniczo krojenie w kostkę jest również dobre dla dżem, więc pokrój w dowolny sposób.
Krok 3:
Umyj śliwki, usuń pestki. Jeśli masz drobną śliwkę, możesz zostawić ją na połówki. Mam dużą śliwkę, więc pokroiłem ją tak samo jak jabłka: plasterki dokładnie tego samego rozmiaru.
Krok 4:
Umieść pokrojone jabłka i śliwki w naczyniu do gotowania dżemu. Najlepiej, aby była to patelnia z grubym dnem.
Krok 5:
Przykryj cukrem i pozostaw na 2 do 12 godzin. W żadnym wypadku nie dodawaj wody - wystarczy sok.
Krok 6:
Kiedy owoce wydzielają sok, nadszedł czas, aby dodać trochę przypraw. Robię klasyczny dżem bez dodatków. Ale różne dodatki będą tutaj bardzo odpowiednie. Na przykład wanilia, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki i imbir świetnie komponują się z jabłkiem i śliwką. A może łyżka proszku kakaowego? Nada gotowemu dżemowi czekoladowy smak. Wybierz!
Krok 7:
Zagotuj na małym ogniu.
Krok 8:
Zmniejsz ogień i gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje. Czas gotowania 40-45 minut. Nie zapomnij usunąć pianki, która pojawi się na powierzchni.
Krok 9:
Ponieważ przygotowujemy dżem na zimę, słoiki należy wysterylizować. Wkładam łyżkę do słoika i wlewam trochę wrzącej wody, a następnie po 10 minutach wrzątek spuszczam. Ale możesz także sterylizować słoiki w kuchence mikrofalowej i piekarniku. I wystarczy zagotować pokrywki.
Krok 10:
Ułóż dżem w słoikach.
Krok 11:
Zwinąć lub szczelnie zamknąć zakrętką. Możesz przechowywać taki dżem w zwykłych warunkach mieszkaniowych. Lodówka nie jest wymagana.
Krok 12:
Ten dżem jest idealny na herbatę lub do pieczenia. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g