skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną sałatkę Panny Młodej? Przygotuj składniki. Wstępnie ugotuj filet z kurczaka w lekko osolonej wodzie do miękkości, wystarczy 20 minut gotowania na średnim ogniu (użyj powstałego bulionu do przygotowania pierwszych potraw). Mięso z kurczaka ostudzić i pokroić w drobną kostkę.
Krok 2:
Gotuj ziemniaki w mundurkach. Aby to zrobić, umyj go, napełnij zimną wodą i umieść na kuchence na średnim ogniu. Po ugotowaniu gotuj ziemniaki przez 25 minut. Sprawdź gotowość nożem-ostrze łatwo przebije bulwę. Ostudzić, a następnie obrać ziemniaki. Zetrzyj go na grubej tarce. Jajka kurze ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Oddziel białka od żółtek.
Krok 3:
Zetrzyj białka osobno.
Krok 4:
Osobno-żółtka.
Krok 5:
Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Aby usunąć nadmiar goryczy cebuli, zalej ją wrzącą wodą i pozostaw na 10 minut, a następnie spuść wodę.
Krok 6:
Twardy ser zetrzyj na średniej tarce. Wybierz naturalny, a przede wszystkim pyszny ser o delikatnym smaku, aby sałatka pozostała delikatna.
Krok 7:
Złóż sałatkę. Z reguły sałatka "panna młoda" jest ozdobiona warstwami, można to zrobić za pomocą pierścienia kulinarnego lub ułożyć składniki warstwami ze zjeżdżalnią. Ułóż ugotowane ziemniaki w pierwszej warstwie. Posmaruj go cienką warstwą majonezu.
Krok 8:
Następnie rozdrobniony gotowany filet z kurczaka i ponownie majonez. Posyp tę warstwę posiekaną cebulą na wierzchu.
Krok 9:
Następnie ułóż starte żółtka jaj kurzych. Przykryj je cienką warstwą majonezu.
Krok 10:
Następna warstwa to twardy ser, posmaruj go majonezem.
Krok 11:
I zakończ montaż sałatki startymi białkami jaj kurzych, obficie posyp sałatkę na wierzchu, aby była śnieżnobiała, a pozostałe składniki nie prześwitywały. Pozwól sałatce namoczyć się w lodówce,a następnie podawaj. Smacznego!
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g