panna młoda sałatka klasyczna

lekki, delikatny, przewiewny, na wakacje i na co dzień! Klasyczna sałatka Panny Młodej-prosta w składzie i sposobie przygotowania. Sałatka składa się z białych składników, od których ma swoją nazwę. Zawarte w nim produkty doskonale się ze sobą łączą, sałatka okazuje się smaczna i lekka.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 12 g
tłuszcze 32 % 9 g
węglowodany 25 % 7 g
149 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczną sałatkę Panny Młodej? Przygotuj składniki. Wstępnie ugotuj filet z kurczaka w lekko osolonej wodzie do miękkości, wystarczy 20 minut gotowania na średnim ogniu (użyj powstałego bulionu do przygotowania pierwszych potraw). Mięso z kurczaka ostudzić i pokroić w drobną kostkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj ziemniaki w mundurkach. Aby to zrobić, umyj go, napełnij zimną wodą i umieść na kuchence na średnim ogniu. Po ugotowaniu gotuj ziemniaki przez 25 minut. Sprawdź gotowość nożem-ostrze łatwo przebije bulwę. Ostudzić, a następnie obrać ziemniaki. Zetrzyj go na grubej tarce. Jajka kurze ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Oddziel białka od żółtek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj białka osobno.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Osobno-żółtka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Aby usunąć nadmiar goryczy cebuli, zalej ją wrzącą wodą i pozostaw na 10 minut, a następnie spuść wodę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Twardy ser zetrzyj na średniej tarce. Wybierz naturalny, a przede wszystkim pyszny ser o delikatnym smaku, aby sałatka pozostała delikatna.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Złóż sałatkę. Z reguły sałatka "panna młoda" jest ozdobiona warstwami, można to zrobić za pomocą pierścienia kulinarnego lub ułożyć składniki warstwami ze zjeżdżalnią. Ułóż ugotowane ziemniaki w pierwszej warstwie. Posmaruj go cienką warstwą majonezu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie rozdrobniony gotowany filet z kurczaka i ponownie majonez. Posyp tę warstwę posiekaną cebulą na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie ułóż starte żółtka jaj kurzych. Przykryj je cienką warstwą majonezu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następna warstwa to twardy ser, posmaruj go majonezem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    I zakończ montaż sałatki startymi białkami jaj kurzych, obficie posyp sałatkę na wierzchu, aby była śnieżnobiała, a pozostałe składniki nie prześwitywały. Pozwól sałatce namoczyć się w lodówce,a następnie podawaj. Smacznego!

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy