skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Wódka do wszelkich nalewek jest zawsze wysokiej jakości, ponieważ nalewka jest często używana do celów leczniczych. Aby uzyskać najlepsze wypełnienie smakowe nalewki, zaleca się zbieranie jagód jarzębiny po pierwszych przymrozkach, a następnie owoce stają się bardziej miękkie i nieco słodsze.
Krok 2:
Usuń jagody jarzębiny z grzbietów, posortuj, usuwając zepsute i niedojrzałe.
Krok 3:
Dobrze spłucz pod chłodną bieżącą wodą, pozwól wodzie spłynąć i osusz na ręczniku.
Krok 4:
Następnie przenoszę je na tacę i wysyłam do zamrażarki na jeden dzień, dzieje się tak, gdy jarzębina została zerwana przed mrozem. Zamrażanie rozluźnia strukturę owoców, sok jest znacznie lepiej oddzielony. Dlatego przed przygotowaniem jakichkolwiek nalewek jagody należy zamrozić.
Krok 5:
Jagody bez rozmrażania umyj zimną wodą w durszlaku, pozwól wodzie spłynąć. Następnie sufit jarzębiny, ale nie za bardzo, aby jagody pozostały nienaruszone. Wadą mielenia jagód jest to, że gotowa nalewka jest bardzo mętna i wymaga kilku etapów filtracji. A więc jagoda dobrze odda sok, ale napój okaże się bardziej przejrzysty. Sufit może być natychmiast w banku, ale wygodniej jest mi w szerokim pojemniku, jednocześnie ponownie sprawdzam jakość jagód, a następnie przenoszę.
Krok 6:
Przygotuj syrop: - wlej cukier do wrzącej wody, ciągle mieszając, gotuj przez 2-3 minuty. Wlej jarzębinę do słoika gorącym syropem i pozwól jej całkowicie ostygnąć bez przykrycia.
Krok 7:
Wlej wódkę do schłodzonego syropu z jagodami, wymieszaj. Szczelnie zamknij pokrywkę i wyjmij, aby zaparzyć w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej na trzy tygodnie. Po 2-3 dniach nie zapomnij wstrząsnąć słoikiem.
Krok 8:
Po 21 dniach nalewkę przefiltruj przez kilka warstw gazy, wlej do butelki i wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 tygodnie, aby ustabilizować smak. Im dłużej napój jarzębiny stoi, tym bogatszy będzie jego smak i aromat. Następnie możesz pić jako napój alkoholowy, dodawać do herbaty, stosować w celu zapobiegania przeziębieniom, z ogólnym osłabieniem organizmu.
czerwona jarzębina to bardzo piękne drzewo, od dawna uważano, że przynosi szczęście do domu, dlatego tak często sadzi się je w ogrodzie.
ale to drzewo jest cenione nie tylko ze względu na piękno, z pomarańczowych jagód można przygotować napoje owocowe, herbatę, nalewki, wywary, Likiery, napoje, dżem, dżem, galaretkę, sok, marynatę, galaretkę, słodycze, a nawet miód.
w nalewce czerwona jarzębina ma przyjemny aromat i daje łagodny smak, to prawdziwe znalezisko dla miłośników pysznego domowego alkoholu.
do przygotowania nalewki z jarzębiny stosuje się wódkę, alkohol spożywczy, bimber o podwójnej destylacji, koniak.
nie należy zapominać, że jarzębina, oprócz swoich korzyści, może być szkodliwa dla organizmu.
nie zaleca się spożywania czerwonej jarzębiny:
* z wrzodem trawiennym, zapaleniem żołądka o wysokiej kwasowości.
* dla kobiet w ciąży, karmiących piersią.
* cierpiącym na żylaki.
* po zawale serca, udarze mózgu.
* dla osób podatnych na zakrzepicę naczyniową.
* przy zmniejszonym i niestabilnym ciśnieniu.
Jarzębina ma właściwości przeciwzapalne, żółciopędne, przeczyszczające, moczopędne, hemostatyczne, napotne, przeciwutleniające, bakteriobójcze, wzmacniające.
jarzębina zebrana przed pierwszymi przymrozkami zawiera więcej składników odżywczych i jest przechowywana dłużej, ale pod wpływem mrozu częściowo traci gorycz i staje się przyjemniejsza w smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czerwona jarzębina - 43 kcal/100g