domowe wino z tarniny
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
niewielu wie, że ciemnoniebieskie cierpkie jagody cierniowe tworzą wspaniałe domowe wino. Oferuję przepis na domowe wino z tarniny i zachęcam, aby nie bać się eksperymentować w kuchni.
1. Przygotowanie syropu cukrowego. Aby to zrobić, wymieszaj cukier i wodę w rondlu, podpal i gotuj, okresowo usuwając białą pianę pojawiającą się na powierzchni. Gdy piana przestanie się pojawiać-syrop jest gotowy, zdejmij go z ognia i pozwól mu ostygnąć.
2. Jagody tarniny wraz z nasionami myjemy zimną wodą. Następnie włóż do rondla i zalej wrzącą wodą. Gotuj na małym ogniu, a gdy skórka zacznie pękać, wyjmij ją z pieca.
3. Schłodzone jagody wkładamy do butelki do fermentacji.
butelka fermentacyjna to butelka z otworem w pokrywie, do której ciasno włożona jest elastyczna rurka (np. z zakraplacza). Drugi koniec rurki należy obniżyć do pojemnika z wodą, aby dwutlenek węgla wydostał się z butelki do fermentacji. Najważniejsze jest to, że butelka jest szczelna.
wlej tern do jednej trzeciej schłodzonego syropu i sfermentowanych drożdży. Wszystko dokładnie wymieszaj, zamknij naszą butelkę do fermentacji na tydzień. Po siedmiu dniach dodaj pozostały syrop i ponownie zamknij pokrywkę rurką.
4. Kiedy bąbelki przestaną pojawiać się na powierzchni jagód (co oznacza, że dwutlenek węgla nie jest już uwalniany), a cierń opadnie na dno, przefiltruj nasze wino i wlej do innego pojemnika.
5. Dajemy napojowi kolejny tydzień na wędrówkę, filtrujemy i butelkujemy.
1. Przygotowanie syropu cukrowego. Aby to zrobić, wymieszaj cukier i wodę w rondlu, podpal i gotuj, okresowo usuwając białą pianę pojawiającą się na powierzchni. Gdy piana przestanie się pojawiać-syrop jest gotowy, zdejmij go z ognia i pozwól mu ostygnąć.
2. Jagody tarniny wraz z nasionami myjemy zimną wodą. Następnie włóż do rondla i zalej wrzącą wodą. Gotuj na małym ogniu, a gdy skórka zacznie pękać, wyjmij ją z pieca.
3. Schłodzone jagody wkładamy do butelki do fermentacji.
butelka fermentacyjna to butelka z otworem w pokrywie, do której ciasno włożona jest elastyczna rurka (np. z zakraplacza). Drugi koniec rurki należy obniżyć do pojemnika z wodą, aby dwutlenek węgla wydostał się z butelki do fermentacji. Najważniejsze jest to, że butelka jest szczelna.
wlej tern do jednej trzeciej schłodzonego syropu i sfermentowanych drożdży. Wszystko dokładnie wymieszaj, zamknij naszą butelkę do fermentacji na tydzień. Po siedmiu dniach dodaj pozostały syrop i ponownie zamknij pokrywkę rurką.
4. Kiedy bąbelki przestaną pojawiać się na powierzchni jagód (co oznacza, że dwutlenek węgla nie jest już uwalniany), a cierń opadnie na dno, przefiltruj nasze wino i wlej do innego pojemnika.
5. Dajemy napojowi kolejny tydzień na wędrówkę, filtrujemy i butelkujemy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Turn - 47 kcal/100g