Sałatka lecho na zimę

niesamowicie pyszna sałatka zachwyci cię przez całą zimę i nie tylko!
AlexAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 70 % 7 g
54 kcal
IG: 57 / 0 / 43

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

soczyste i dojrzałe pomidory zalać wrzącą wodą i zdjąć skórkę. Następnie pokrój na cztery części.

posiekaj w blenderze, aż stanie się puree.

przenieś puree z pomidorów do rondla (pojemnego), dodaj posiekany czosnek, cukier, sól, olej roślinny, ocet. I gotuj przez około 20 minut.


usuń rdzeń z pieprzu, obierz ziarna, przewiń maszynkę do mięsa (umieść specjalne.przystawka do cięcia warzyw). Możesz pokroić paprykę na 4 części. Połóż go na pomidorach, gotuj przez pół godziny.

następnie włóż pieprz do przygotowanych słoików i zalej marynatą pomidorową.

zamykamy słoiki, wkładamy sałatkę lecho do ciemnego pokoju, zamykamy kocem i odstawiamy na dwa dni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy