zwykły dżem jabłkowy bez wody

dżem jabłkowy to świetne nadzienie do słodkich wypieków! Ze względu na to, że dżem jest gęsty, nie wypływa z produktów podczas pieczenia. Smakuje po prostu idealnie - żaden sklepowy odpowiednik nie może się z nim równać.
breikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 47 g
192 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Naprawdę chcę podzielić się z Wami tym przepisem kulinarnym i powiedzieć, jak zrobić dżem jabłkowy. Robię to co roku. Dżem okazuje się bardzo delikatny, z kawałkami jabłek, niesamowicie smaczny. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko dwóch składników: cukru i jabłek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jabłka obieramy, kroimy nożem, dzielimy na cztery części i wycinamy rdzeń. Następnie pokrój miąższ na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż jabłka w aluminiowej misce i przykryj je cukrem, nie mieszaj. Zostawiamy w tej formie na całą noc.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rano jabłka dadzą sok, a następnie dobrze je wymieszamy i podpalimy na 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wieczorem ponownie gotuj masę jabłkową przez 10 minut. Mieszaj okresowo podczas gotowania. Zostawiamy do rana. Rano ponownie gotuj jabłka przez 15 minut, pozwól mu ostygnąć przez 5 godzin. I ponownie gotuj przez 15 minut, ostudź przez 5 godzin. Następnie gotujemy je po raz ostatni, mieszając, aby nadmiar płynu odparował. Zwiń dżem z jabłek w sterylne słoiki(zawsze gorące).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odwróć puszki do góry nogami i pozostaw do ostygnięcia. Taki dżem można przechowywać w temperaturze pokojowej.

dżem jabłkowy według tego przepisu jest dość lepki-może być stosowany jako nadzienie do ciast, smażonych lub pieczonych ciast i bułek. A także możesz po prostu rozsmarować dżem jabłkowy na bochenku - zarówno dzieci, jak i dorośli bardzo lubią takie jedzenie. Czasami robię tosty z bochenka i rozprowadzam na nich dżem - taka przekąska bardzo szybko odlatuje ze stołu. Dżem Zwykle zwijam w słoikach o pojemności 0,5 litra lub w litrach. Zimą idzie nam bardzo dobrze, ponieważ ciągle gotuję słodkie wypieki, które po prostu uwielbiają w naszej rodzinie, zwłaszcza z takim nadzieniem. Czasami moje zapasy nie wystarczają nawet na pół zimy, więc muszę je przygotować w tym okresie. Na szczęście jabłka są sprzedawane przez cały rok, a cukier jest zawsze dostępny w sprzedaży. Spróbuj gotować i Ty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy