skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Naprawdę chcę podzielić się z Wami tym przepisem kulinarnym i powiedzieć, jak zrobić dżem jabłkowy. Robię to co roku. Dżem okazuje się bardzo delikatny, z kawałkami jabłek, niesamowicie smaczny. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko dwóch składników: cukru i jabłek.
Krok 2:
Jabłka obieramy, kroimy nożem, dzielimy na cztery części i wycinamy rdzeń. Następnie pokrój miąższ na małe kawałki.
Krok 3:
Rozłóż jabłka w aluminiowej misce i przykryj je cukrem, nie mieszaj. Zostawiamy w tej formie na całą noc.
Krok 4:
Rano jabłka dadzą sok, a następnie dobrze je wymieszamy i podpalimy na 10 minut.
Krok 5:
Wieczorem ponownie gotuj masę jabłkową przez 10 minut. Mieszaj okresowo podczas gotowania. Zostawiamy do rana. Rano ponownie gotuj jabłka przez 15 minut, pozwól mu ostygnąć przez 5 godzin. I ponownie gotuj przez 15 minut, ostudź przez 5 godzin. Następnie gotujemy je po raz ostatni, mieszając, aby nadmiar płynu odparował. Zwiń dżem z jabłek w sterylne słoiki(zawsze gorące).
Krok 6:
Odwróć puszki do góry nogami i pozostaw do ostygnięcia. Taki dżem można przechowywać w temperaturze pokojowej.
dżem jabłkowy według tego przepisu jest dość lepki-może być stosowany jako nadzienie do ciast, smażonych lub pieczonych ciast i bułek. A także możesz po prostu rozsmarować dżem jabłkowy na bochenku - zarówno dzieci, jak i dorośli bardzo lubią takie jedzenie. Czasami robię tosty z bochenka i rozprowadzam na nich dżem - taka przekąska bardzo szybko odlatuje ze stołu. Dżem Zwykle zwijam w słoikach o pojemności 0,5 litra lub w litrach. Zimą idzie nam bardzo dobrze, ponieważ ciągle gotuję słodkie wypieki, które po prostu uwielbiają w naszej rodzinie, zwłaszcza z takim nadzieniem. Czasami moje zapasy nie wystarczają nawet na pół zimy, więc muszę je przygotować w tym okresie. Na szczęście jabłka są sprzedawane przez cały rok, a cukier jest zawsze dostępny w sprzedaży. Spróbuj gotować i Ty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g