skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować dżem z borówki brusznicy z jabłkami na zimę? Przygotuj jedzenie. Borówki brusznicy można przyjmować zarówno świeże, jak i mrożone, które należy najpierw rozmrozić. Jabłka wybieraj najlepiej słodkie odmiany - swoją słodyczą rekompensują gorycz borówki brusznicy. Do tego dżemu można również dodać skórkę z cytryny.
Krok 2:
Najpierw przygotuj jagody. Aby to zrobić, posortuj je, usuwając gruz i zepsute jagody, a następnie dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Pozostaw je na sicie lub w durszlaku, aby szklanki nadmiar płynu.
Krok 3:
Dobrze umyj jabłka pod bieżącą wodą. Wytrzyj je do sucha. Pokrój każde jabłko na ćwiartki, usuń rdzeń z nasionami, a następnie odetnij skórkę. Pokrój jabłka na małe kawałki.
Krok 4:
Weź miskę do gotowania dżemu. Miedź najlepiej nadaje się do tego celu, ale nie każdy ją ma. Zawsze gotuję w emalii. Najważniejsze jest to, że szkliwo nie jest uszkodzone. I konieczne jest uważne monitorowanie podczas gotowania, aby masa się nie przypaliła. Wlej cukier do miski. Wlej czystą zimną wodę. Używaj tylko pysznego, z filtra lub butelki. Woda niskiej jakości zepsuje smak dżemu.
Krok 5:
Umieść miskę na małym ogniu. Mieszając, poczekaj, aż cukier się rozpuści, a następnie zagotuj syrop.
Krok 6:
Wlej Borówki do syropu.
Krok 7:
Zagotuj syrop jagodowy i zmniejsz ogień. Gotuj Borówki przez 30 minut. Od czasu do czasu mieszaj jagody i usuń pianę, która utworzy się podczas gotowania.
Krok 8:
Po pół godzinie dodaj jabłka do dżemu. Mieszaj i gotuj dżem jeszcze przez około 15 minut. Nie zapomnij usunąć pianki.
Krok 9:
Tutaj już spójrz na stan samego dżemu. Upuść niewielką ilość gorącego syropu na spodek, poczekaj, aż ostygnie. W gotowym dżemie kropla nie rozprzestrzeni się.
Krok 10:
Przygotuj słoiki, w których będziesz przechowywać dżem. Wysterylizuj je w dowolny sposób. Możesz w kuchence mikrofalowej, możesz w piekarniku, możesz nad parą. Zagotuj pokrywki. Wlej gorący dżem do suchych słoików. Natychmiast zamknij je pokrywkami. Jeśli używasz przykręcanych pokrywek, zamknij je specjalnym kluczem.
Krok 11:
Odwróć słoiki i pozostaw je do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. W ten sposób dodatkowo sterylizujesz pokrywki. Z tej liczby produktów wyszło mi około 750 ml gotowego dżemu.
bardzo lubimy borówki i dżem z nich. Szczególnie podobały mi się jabłka-nadały szczególną nutę i strukturę.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g