dżem z borówki brusznicy z jabłkami na zimę

pachnący dżem na zimę o niezapomnianym smaku i pięknym kolorze! Doskonały kęs, jabłko i borówka brusznica nadają się jako nadzienie do pieczenia i jako deser deserowy. Uzupełniają się słodyczą i lekką goryczką, świeżością i cierpkością. Kto kocha Borówki, zrozumie.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 35 g
144 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować dżem z borówki brusznicy z jabłkami na zimę? Przygotuj jedzenie. Borówki brusznicy można przyjmować zarówno świeże, jak i mrożone, które należy najpierw rozmrozić. Jabłka wybieraj najlepiej słodkie odmiany - swoją słodyczą rekompensują gorycz borówki brusznicy. Do tego dżemu można również dodać skórkę z cytryny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj jagody. Aby to zrobić, posortuj je, usuwając gruz i zepsute jagody, a następnie dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Pozostaw je na sicie lub w durszlaku, aby szklanki nadmiar płynu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze umyj jabłka pod bieżącą wodą. Wytrzyj je do sucha. Pokrój każde jabłko na ćwiartki, usuń rdzeń z nasionami, a następnie odetnij skórkę. Pokrój jabłka na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź miskę do gotowania dżemu. Miedź najlepiej nadaje się do tego celu, ale nie każdy ją ma. Zawsze gotuję w emalii. Najważniejsze jest to, że szkliwo nie jest uszkodzone. I konieczne jest uważne monitorowanie podczas gotowania, aby masa się nie przypaliła. Wlej cukier do miski. Wlej czystą zimną wodę. Używaj tylko pysznego, z filtra lub butelki. Woda niskiej jakości zepsuje smak dżemu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść miskę na małym ogniu. Mieszając, poczekaj, aż cukier się rozpuści, a następnie zagotuj syrop.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej Borówki do syropu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagotuj syrop jagodowy i zmniejsz ogień. Gotuj Borówki przez 30 minut. Od czasu do czasu mieszaj jagody i usuń pianę, która utworzy się podczas gotowania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po pół godzinie dodaj jabłka do dżemu. Mieszaj i gotuj dżem jeszcze przez około 15 minut. Nie zapomnij usunąć pianki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Tutaj już spójrz na stan samego dżemu. Upuść niewielką ilość gorącego syropu na spodek, poczekaj, aż ostygnie. W gotowym dżemie kropla nie rozprzestrzeni się.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotuj słoiki, w których będziesz przechowywać dżem. Wysterylizuj je w dowolny sposób. Możesz w kuchence mikrofalowej, możesz w piekarniku, możesz nad parą. Zagotuj pokrywki. Wlej gorący dżem do suchych słoików. Natychmiast zamknij je pokrywkami. Jeśli używasz przykręcanych pokrywek, zamknij je specjalnym kluczem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Odwróć słoiki i pozostaw je do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. W ten sposób dodatkowo sterylizujesz pokrywki. Z tej liczby produktów wyszło mi około 750 ml gotowego dżemu.

bardzo lubimy borówki i dżem z nich. Szczególnie podobały mi się jabłka-nadały szczególną nutę i strukturę.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy