kapusta z ryżem na zimę

przygotowanie kapusty i ryżu na każdą okazję! Sałatka z kapusty i ryżu na zimę to uniwersalny preparat. Słoik takiej sałatki można zabrać w podróż, wybierając się w podróż samochodową, można podać do stołu jako niezależne danie dla tych, którzy nie jedzą produktów mięsnych. Również ta przystawka jest idealna jako dodatek lub uzupełnienie każdego dania. Ten smaczny i satysfakcjonujący preparat łączy w sobie pożywne i zdrowe składniki. Jest przygotowywany po prostu z dostępnych składników.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 11 % 2 g
węglowodany 79 % 15 g
79 kcal
IG: 33 / 60 / 7

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

Przygotuj składniki. Kapustę można nazwać warzywem uniwersalnym, przygotowuje się z niej wiele sałatek, preparatów. Dobrze komponuje się z wieloma warzywami. Ponadto w sezonie zbiorów to warzywo jest tanie, ale mimo to kapusta jest bardzo przydatna i zawiera ogromną ilość witamin.
w tej sałatce oprócz kapusty i ryżu użyjemy pomidorów, marchwi i cebuli. Te warzywa sprawią, że smak przekąski będzie bogatszy i jaśniejszy. Z jednej kapusty i ryżu sałatka byłaby świeża.
oczyszczamy białą kapustę z górnych brudnych i suchych liści. Drobno posiekaj kapustę nożem, sekcją lub robotem kuchennym. Jeśli sałatka jest przygotowywana w dużych ilościach, ta ostatnia opcja znacznie przyspieszy i uprości proces.
umyj marchewki, obierz i pokrój w plasterki.
obierz cebulę i pokrój w małe kostki.
moje pomidory, należy usunąć skórkę z owoców. Aby to zrobić, zanurz pomidory we wrzącej wodzie, a następnie w zimnej wodzie i ostrożnie usuń skórkę.
wszystkie posiekane warzywa wkładamy do głębokiego garnka z grubym dnem. Dodaj sól i cukier. Podpalamy. gdy mieszanina się zagotuje, wymieszaj ją, zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.
ryż należy wziąć długoziarnisty, aby nie zamienił się w kęs w owsiankę. Dokładnie spłucz pod bieżącą wodą. Napełnij wodą, dodaj trochę soli. Wkładamy rondel z ryżem do ognia i gotujemy przez około 10 minut od momentu zagotowania wody. Następnie ryż wysyłamy na patelnię z warzywami. Wlej olej roślinny do mieszanki, dodaj ziarna pieprzu. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. wlej ocet stołowy, wymieszaj. Wyłącz ogień.
z góry musisz wysterylizować małe słoiki na jeden sposób: w łaźni wodnej, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Pokrywy gotujemy i suszymy.
puste miejsce układamy natychmiast w bankach. Zwiń pokrywki i pozwól im ostygnąć w temperaturze pokojowej, przykrywając ciepłym kocem. Usuwamy przedmiot do przechowywania w spiżarni.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy