Sałatka z bakłażana na zimę bez sterylizacji

Przygotuj pachnącą przekąskę z bakłażana! Polecam koniecznie przygotować sałatkę z bakłażana na zimę bez sterylizacji w sezonie zbiorów. Zimą otworzysz taki słoik: chcesz go podać jako przystawkę, chcesz jako przekąskę, chcesz jako niezależne danie!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 17 % 2 g
węglowodany 75 % 9 g
57 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z bakłażana na zimę? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Oczywiście taki preparat najlepiej przygotować w sezonie warzywnym, kiedy w sprzedaży jest wiele pachnących pomidorów i elastycznych bakłażanów. Bakłażany wybierz małe, o matowej skórce, pomidory są mięsiste i co najważniejsze pachnące.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj bakłażany, Usuń szypułki i pokrój w średniej wielkości kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij pokrojone niebieskie lekko osoloną wodą i pozostaw na 10 minut, aby bakłażan oddał swoją gorycz. Następnie spuść wodę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Usuń nasiona, szypułki z papryki i pokrój w paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Obierasz cebulę znacznie szybciej i łatwiej, jeśli wcześniej trzymasz żarówki w chłodnej wodzie przez około 20 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pomidory, usuń łodygę i pokrój w kostkę. Pomidory można zastąpić pastą pomidorową w oparciu o to, że zamiast 1 kg pomidorów pobiera się 150 g koncentratu pomidorowego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż wszystkie pokrojone warzywa w naczyniu z grubym dnem. Dodaj sól, cukier.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej olej roślinny i ocet. Przepis wykorzystuje zwykły ocet stołowy 6-9%. Jeśli masz esencję octu, rozcieńcz ją wodą w stosunku 1: 8.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odstaw warzywa na 30 minut, aby dały sok.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zagotuj masę warzywną i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 40 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podczas gotowania warzyw sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Wlewam trochę wody do słoików i wkładam do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Ale możesz wysterylizować słoiki i po prostu trzymać je nad parą lub w piekarniku w 100 stopniach przez około 30 minut. Gotuj pokrywki przez 5 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż sałatkę w wysterylizowanych słoikach.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zamknij szczelnie pokrywkami lub zwiń za pomocą maszyny do pisania. Sterylizacja dla tego przedmiotu nie jest wymagana. Taka sałatka jest przechowywana w zwykłych warunkach mieszkaniowych, bez lodówki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smacznego!

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

pomidory w tym przepisie można zastąpić keczupem, pomidorami we własnym soku lub koncentratem pomidorowym. Wybierz proporcje do smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy