skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z bakłażana na zimę? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Oczywiście taki preparat najlepiej przygotować w sezonie warzywnym, kiedy w sprzedaży jest wiele pachnących pomidorów i elastycznych bakłażanów. Bakłażany wybierz małe, o matowej skórce, pomidory są mięsiste i co najważniejsze pachnące.
Krok 2:
Umyj bakłażany, Usuń szypułki i pokrój w średniej wielkości kostkę.
Krok 3:
Napełnij pokrojone niebieskie lekko osoloną wodą i pozostaw na 10 minut, aby bakłażan oddał swoją gorycz. Następnie spuść wodę.
Krok 4:
Usuń nasiona, szypułki z papryki i pokrój w paski.
Krok 5:
Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Obierasz cebulę znacznie szybciej i łatwiej, jeśli wcześniej trzymasz żarówki w chłodnej wodzie przez około 20 minut.
Krok 6:
Umyj pomidory, usuń łodygę i pokrój w kostkę. Pomidory można zastąpić pastą pomidorową w oparciu o to, że zamiast 1 kg pomidorów pobiera się 150 g koncentratu pomidorowego.
Krok 7:
Ułóż wszystkie pokrojone warzywa w naczyniu z grubym dnem. Dodaj sól, cukier.
Krok 8:
Wlej olej roślinny i ocet. Przepis wykorzystuje zwykły ocet stołowy 6-9%. Jeśli masz esencję octu, rozcieńcz ją wodą w stosunku 1: 8.
Krok 9:
Odstaw warzywa na 30 minut, aby dały sok.
Krok 10:
Zagotuj masę warzywną i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 40 minut.
Krok 11:
Podczas gotowania warzyw sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Wlewam trochę wody do słoików i wkładam do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Ale możesz wysterylizować słoiki i po prostu trzymać je nad parą lub w piekarniku w 100 stopniach przez około 30 minut. Gotuj pokrywki przez 5 minut.
Krok 12:
Ułóż sałatkę w wysterylizowanych słoikach.
Krok 13:
Zamknij szczelnie pokrywkami lub zwiń za pomocą maszyny do pisania. Sterylizacja dla tego przedmiotu nie jest wymagana. Taka sałatka jest przechowywana w zwykłych warunkach mieszkaniowych, bez lodówki.
Krok 14:
Smacznego!
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
pomidory w tym przepisie można zastąpić keczupem, pomidorami we własnym soku lub koncentratem pomidorowym. Wybierz proporcje do smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g