domowy sos satsebeli na zimę ze śliwek

Przygotuj przepyszny ostry sos do mięsa i innych potraw! To jest pyszne! Bardzo podoba mi się ten przepis, a męska połowa rodziny jest zawsze z niego zachwycona. Dobrze jest otworzyć go na różne dania mięsne, idealnie - na kebab. Polecam!
AliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 22 % 5 g
węglowodany 70 % 16 g
118 kcal
IG: 63 / 0 / 38

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

jak zrobić domowy sos satsebeli na zimę ze śliwek?

1. Umyj śliwki, pokrój na pół i usuń pestki.
2. Obierz czosnek, umyj i obierz nasiona chili.
3. Śliwki, czosnek, pieprz i orzechy włoskie obrócić w maszynce do mięsa.
4. Przenieś puree do rondla. Dodaj sól, cukier, curry i zmielony czarny pieprz.
5. Postaw rondel na ogniu, zagotuj, a następnie gotuj mieszaninę przez pół godziny.
6. Gorący sos ułożyć w słoikach, wcześniej wysterylizowanych, zwinąć sterylnymi pokrywkami. Pozwól słoikom ostygnąć w cieple, a następnie usuń sos do przechowywania w chłodnym miejscu.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy