skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić domowy sos satsebeli na zimę ze śliwek?
1. Umyj śliwki, pokrój na pół i usuń pestki.
2. Obierz czosnek, umyj i obierz nasiona chili.
3. Śliwki, czosnek, pieprz i orzechy włoskie obrócić w maszynce do mięsa.
4. Przenieś puree do rondla. Dodaj sól, cukier, curry i zmielony czarny pieprz.
5. Postaw rondel na ogniu, zagotuj, a następnie gotuj mieszaninę przez pół godziny.
6. Gorący sos ułożyć w słoikach, wcześniej wysterylizowanych, zwinąć sterylnymi pokrywkami. Pozwól słoikom ostygnąć w cieple, a następnie usuń sos do przechowywania w chłodnym miejscu.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g