skład / składniki
metoda gotowania
aby zrobić dżem, najlepiej wybrać dojrzałe żółte śliwki bez zepsutych lub zgniłych obszarów. Następnie owoce należy odpowiednio umyć w zimnej bieżącej wodzie i osuszyć, rozłożyć na blasze do pieczenia, po nałożeniu gęstego ręcznika papierowego, aby woda została wchłonięta.
następnie umyte suche śliwki umieścić w dużym rondlu z grubym dnem (aby dżem się nie przypalił) i wlać trochę wody o temperaturze pokojowej. Postaw patelnię ze śliwkami na małym ogniu i podgrzej owoce, aż śliwki pękną, a nasiona oddzielą się. Następnie zdejmij patelnię z ognia i usuń wszystkie kości.
następnie umieść patelnię ze śliwkami z powrotem na kuchence i dodaj drobny cukier. Na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając szpatułką lub dużą łyżką w rondlu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
dodaj zmielony cynamon do śliwki i dobrze wymieszaj z resztą składników. Cynamon nada gotowemu dżemowi pikantny smak i apetyczny aromat.
następnie gotuj dżem, aż zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Możesz sprawdzić gotowość dżemu, po prostu upuszczając go na talerz - jeśli kropla dżemu nie rozprzestrzeniła się, dżem jest gotowy, a patelnię można usunąć z ognia. Jeśli kropla rozprzestrzeni się i nie zachowa swojego kształtu, należy kontynuować gotowanie śliwek.
z wyprzedzeniem lub w czasie gotowania dżemu przygotuj pojemnik do zwijania dżemu. Dobrze spłucz szklane słoiki wewnątrz sodą oczyszczoną. Następnie wysterylizuj słoiki nad parą lub w piekarniku. Oddzielnie zagotuj do nich pokrywki.
wlej gotowy gorący dżem z żółtych śliwek do szklanych sterylizowanych słoików i natychmiast mocno zwiń pokrywkami.
umieść słoiki do góry nogami na poziomej powierzchni i owiń ciepłym kocem. Pozostaw słoiki z dżemem do całkowitego ostygnięcia, po czym można je przenieść do ciemnego, chłodnego miejsca do przechowywania przez rok.
udanych półfabrykatów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g