Żółty dżem śliwkowy na zimę bez pestek

smak lata w każdej łyżce! Spróbuj gotować! Dżem z żółtej śliwki na zimę bez pestek, przygotowany według tego prostego przepisu, okazuje się gęsty, o bogatym smaku i przyjemnym owocowym aromacie. A po zwinięciu go w słoiki pyszny dżem śliwkowy można delektować się przez cały rok!
GałczonekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 49 g
196 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

aby zrobić dżem, najlepiej wybrać dojrzałe żółte śliwki bez zepsutych lub zgniłych obszarów. Następnie owoce należy odpowiednio umyć w zimnej bieżącej wodzie i osuszyć, rozłożyć na blasze do pieczenia, po nałożeniu gęstego ręcznika papierowego, aby woda została wchłonięta.

następnie umyte suche śliwki umieścić w dużym rondlu z grubym dnem (aby dżem się nie przypalił) i wlać trochę wody o temperaturze pokojowej. Postaw patelnię ze śliwkami na małym ogniu i podgrzej owoce, aż śliwki pękną, a nasiona oddzielą się. Następnie zdejmij patelnię z ognia i usuń wszystkie kości.

następnie umieść patelnię ze śliwkami z powrotem na kuchence i dodaj drobny cukier. Na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając szpatułką lub dużą łyżką w rondlu, aż cukier całkowicie się rozpuści.

dodaj zmielony cynamon do śliwki i dobrze wymieszaj z resztą składników. Cynamon nada gotowemu dżemowi pikantny smak i apetyczny aromat.

następnie gotuj dżem, aż zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Możesz sprawdzić gotowość dżemu, po prostu upuszczając go na talerz - jeśli kropla dżemu nie rozprzestrzeniła się, dżem jest gotowy, a patelnię można usunąć z ognia. Jeśli kropla rozprzestrzeni się i nie zachowa swojego kształtu, należy kontynuować gotowanie śliwek.


z wyprzedzeniem lub w czasie gotowania dżemu przygotuj pojemnik do zwijania dżemu. Dobrze spłucz szklane słoiki wewnątrz sodą oczyszczoną. Następnie wysterylizuj słoiki nad parą lub w piekarniku. Oddzielnie zagotuj do nich pokrywki.

wlej gotowy gorący dżem z żółtych śliwek do szklanych sterylizowanych słoików i natychmiast mocno zwiń pokrywkami.

umieść słoiki do góry nogami na poziomej powierzchni i owiń ciepłym kocem. Pozostaw słoiki z dżemem do całkowitego ostygnięcia, po czym można je przenieść do ciemnego, chłodnego miejsca do przechowywania przez rok.

udanych półfabrykatów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy