skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj warzywa.
Krok 2:
Umyj fasolę i pokrój na kawałki o długości 3-4 cm, odetnij ogony i wyrzuć.
Krok 3:
Pokrój pomidory, blanszuj i obierz. Bez tego tekstura jest ładniejsza.
Krok 4:
Gotuj fasolę przez 5 minut we wrzącej wodzie.
Krok 5:
Pokrój pomidory w kostkę, przenieś do dużego rondla i gotuj na małym ogniu - od momentu wrzenia przez 15 minut.
Krok 6:
Obierz i pokrój cebulę i marchewkę. Zapisz je na patelni z olejem słonecznikowym.
Krok 7:
Gdy pomidory będą miękkie, dodaj do nich sól, cukier, liście laurowe i ziarna pieprzu.
Krok 8:
Dodaj cebulę i marchewkę.
Krok 9:
I fasola. Dusić na małym ogniu przez 20 minut od momentu wrzenia.
Krok 10:
Po 20 minutach dodaj umyte i posiekane zioła, ocet oraz obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Dusić przez 5 minut i bez wyjmowania z pieca układać w wysterylizowanych słoikach. Zamykamy (zwijamy) pokrywy. Schłodzić do góry nogami pod ręcznikiem (kocem).
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Fasola szparagowa - 47 kcal/100g