Sałatka z fasoli szparagowej na zimę

przydatne, szybkie i łatwe przygotowanie na zimę! Przygotuj się i ciesz się!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 2 g
tłuszcze 17 % 2 g
węglowodany 67 % 8 g
57 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj fasolę i pokrój na kawałki o długości 3-4 cm, odetnij ogony i wyrzuć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój pomidory, blanszuj i obierz. Bez tego tekstura jest ładniejsza.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj fasolę przez 5 minut we wrzącej wodzie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój pomidory w kostkę, przenieś do dużego rondla i gotuj na małym ogniu - od momentu wrzenia przez 15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz i pokrój cebulę i marchewkę. Zapisz je na patelni z olejem słonecznikowym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy pomidory będą miękkie, dodaj do nich sól, cukier, liście laurowe i ziarna pieprzu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj cebulę i marchewkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I fasola. Dusić na małym ogniu przez 20 minut od momentu wrzenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po 20 minutach dodaj umyte i posiekane zioła, ocet oraz obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Dusić przez 5 minut i bez wyjmowania z pieca układać w wysterylizowanych słoikach. Zamykamy (zwijamy) pokrywy. Schłodzić do góry nogami pod ręcznikiem (kocem).

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Fasola szparagowa - 47   kcal/100g

Podobne przepisy