dżem z winogron Isabella
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
W przypadku dżemu z winogron Isabella należy wybierać tylko dojrzałe i soczyste jagody, aby nie zepsuć smaku gotowego dżemu.
na początek jagody winogron są sortowane, oddzielane od gałązek, dokładnie myte i suszone czystym, suchym ręcznikiem.
wstępnie przygotowane emaliowane naczynia wypełniamy latami winogron i pół kilograma cukru. Odstawiamy mieszaninę na dziesięć godzin (najlepiej pozostawić mieszaninę na noc).
rano przygotowujemy syrop cukrowy z mieszanki cukru i wody. Zamiast wody polecam użyć soku winogronowego.
schłodzić gotowy syrop cukrowy i wlać mieszaninę winogron z cukrem.
powstałą mieszaninę gotuje się na umiarkowanym ogniu. Gotowość określa się w następujący sposób: jagody winogron opadną na dno, co wskazuje, że dżem z winogron Isabella jest całkowicie gotowy.
dżem przygotowany według tego przepisu okazuje się bardzo smaczny.
na początek jagody winogron są sortowane, oddzielane od gałązek, dokładnie myte i suszone czystym, suchym ręcznikiem.
wstępnie przygotowane emaliowane naczynia wypełniamy latami winogron i pół kilograma cukru. Odstawiamy mieszaninę na dziesięć godzin (najlepiej pozostawić mieszaninę na noc).
rano przygotowujemy syrop cukrowy z mieszanki cukru i wody. Zamiast wody polecam użyć soku winogronowego.
schłodzić gotowy syrop cukrowy i wlać mieszaninę winogron z cukrem.
powstałą mieszaninę gotuje się na umiarkowanym ogniu. Gotowość określa się w następujący sposób: jagody winogron opadną na dno, co wskazuje, że dżem z winogron Isabella jest całkowicie gotowy.
dżem przygotowany według tego przepisu okazuje się bardzo smaczny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sok winogronowy - 54 kcal/100g