dżem winogronowy Isabella

soczyste i słodkie winogrona to wspaniały przysmak! Łatwość przygotowania Innym przepisem na dżem o wysokiej kaloryczności jest dżem z winogron Isabella.
LudmiłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 56 g
223 kcal
IG: 16 / 0 / 84

metoda gotowania

czas gotowania: 11 h
W przypadku dżemu z winogron Isabella należy wybierać tylko dojrzałe i soczyste jagody, aby nie zepsuć smaku gotowego dżemu.
na początek jagody winogron są sortowane, oddzielane od gałązek, dokładnie myte i suszone czystym, suchym ręcznikiem.
wstępnie przygotowane emaliowane naczynia wypełniamy latami winogron i pół kilograma cukru. Odstawiamy mieszaninę na dziesięć godzin (najlepiej pozostawić mieszaninę na noc).
rano przygotowujemy syrop cukrowy z mieszanki cukru i wody. Zamiast wody polecam użyć soku winogronowego.
schłodzić gotowy syrop cukrowy i wlać mieszaninę winogron z cukrem.
powstałą mieszaninę gotuje się na umiarkowanym ogniu. Gotowość określa się w następujący sposób: jagody winogron opadną na dno, co wskazuje, że dżem z winogron Isabella jest całkowicie gotowy.
dżem przygotowany według tego przepisu okazuje się bardzo smaczny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sok winogronowy - 54   kcal/100g

Podobne przepisy