skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj jabłka, Wytnij rdzenie.
2. Przygotowane jabłka pokroić w plasterki, dość grube.
3. Ułóż pokrojone jabłka w emaliowanej patelni warstwami, przeplatane cukrem. Pozostaw je na noc.
4. Czas minął-jabłka wypuściły sok. Delikatnie wymieszaj je drewnianą szpatułką.
5. Umieść rondel z jabłkami na kuchence, zagotuj je, a następnie gotuj na średnim ogniu przez 5 minut. Nie musisz ich mieszać, ostrożnie zanurz kawałki unoszące się na powierzchni w syropie. Następnie usuń i odstaw dżem na 8 godzin.
6. Ponownie podpal garnek, zagotuj i gotuj przez 5 minut. Usuń, pozostaw na 8 godzin.
7. Po raz trzeci zagotuj zawartość garnka, gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Umieść gorący dżem w wysterylizowanych słoikach, zwiń i ostudź na ciepło.
dżem z Ranet jest gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g