dżem z ranetek w plasterkach przezroczysty

przysmak z bursztynowego jabłka przyniesie radość podczas zimy! Bardzo piękny, bardzo smaczny dżem! Jabłka w nim przypominają trochę marmoladę. Doskonały wynik przy niewielkim wysiłku. Polecam ten konkretny przepis na dżem jabłkowy! Z ranetek wychodzi idealnie.
KateriNNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 55 g
223 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 3 h 30 min

1. Umyj jabłka, Wytnij rdzenie.

2. Przygotowane jabłka pokroić w plasterki, dość grube.

3. Ułóż pokrojone jabłka w emaliowanej patelni warstwami, przeplatane cukrem. Pozostaw je na noc.

4. Czas minął-jabłka wypuściły sok. Delikatnie wymieszaj je drewnianą szpatułką.

5. Umieść rondel z jabłkami na kuchence, zagotuj je, a następnie gotuj na średnim ogniu przez 5 minut. Nie musisz ich mieszać, ostrożnie zanurz kawałki unoszące się na powierzchni w syropie. Następnie usuń i odstaw dżem na 8 godzin.

6. Ponownie podpal garnek, zagotuj i gotuj przez 5 minut. Usuń, pozostaw na 8 godzin.

7. Po raz trzeci zagotuj zawartość garnka, gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Umieść gorący dżem w wysterylizowanych słoikach, zwiń i ostudź na ciepło.

dżem z Ranet jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy