Ryżyki solone w słoikach na zimę

Łatwy domowy sposób na solenie grzybów leśnych! Imbir solony w słoikach to świetny sposób na zachowanie pysznych darów lasu przez cały rok. Takie grzyby będą popularną i pożądaną przekąską na każdej uczcie.
LesiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 67 % 2 g
11 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

Ryzhiki należy przede wszystkim dobrze oczyścić z gruzu leśnego i brudu. Następnie wlej grzyby czystą zimną wodą i dokładnie spłucz. Następnie spuść brudną wodę i ponownie spłucz czystą wodą. W razie potrzeby powtórz procedurę, aż woda po grzybach będzie czysta i czysta. Następnie suszymy grzyby, rozkładając je na ręczniku papierowym-najlepiej wchłania wodę.

wlej czystą wodę do dużego rondla i umieść na kuchence. Na dużym ogniu zagotuj wodę w rondlu, a następnie dobrze ją Posol i wymieszaj. Wlać przetworzone grzyby do wrzącej wody, poczekać na zagotowanie i usunąć pianę, która tworzy się na powierzchni. Gotuj grzyby przez 10-15 minut od momentu zagotowania wody pod pokrywką na umiarkowanym ogniu. Następnie zdejmij patelnię z ognia i spuść gorącą wodę. Przepuść grzyby przez sito lub drobny durszlak i dokładnie spłucz zimną wodą z kranu.

równolegle przygotuj pojemnik na grzyby. Dokładnie spłucz szklane słoiki detergentem i wysterylizuj je na parze lub w inny sposób. Gotuj pokrywki do słoików przez 5 minut.

przygotuj solankę do solenia imbiru. Wlej czystą wodę do rondla i zagotuj. Następnie dodaj sól, ziarna pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie, goździki i laskę cynamonu do wrzącej wody. Aby uzyskać jaśniejszy smak, połóż kilka liści porzeczki. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki, aż sól całkowicie się rozpuści.

gdy tylko solanka będzie gotowa, Wrzuć wcześniej ugotowane grzyby do rondla i gotuj je ponownie w solance przez około dziesięć minut.

następnie dużą łyżką przenieś grzyby wraz z solanką do wysterylizowanych słoików i szczelnie zwiń gorącymi pokrywkami.

umieść zwinięte słoiki pokrywkami do dołu i zawiń w coś ciepłego. Trzymaj słoiki w ten sposób, aż całkowicie ostygną. Następnie można je umieścić w piwnicy lub spiżarni.

udanych półfabrykatów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Rydzyki świeże - 17   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Laska cynamonu - 261   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy