skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z solonym serem grzybowym i kurczakiem? Przygotuj składniki. Jaja kurze w temperaturze pokojowej myjemy mydłem, wkładamy do rondla, napełniamy zimną wodą i gotujemy na twardo przez około 20 minut. Jajka na twardo zalewamy zimną wodą, aby łatwiej było je obrać ze skorupy.
Krok 2:
Oddziel mięso wędzonego kurczaka od kości i drobno posiekaj nożem, lepiej usunąć skórkę z kurczaka.
Krok 3:
Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, smaż cebulę na złoty kolor. Dodaj pokrojone wcześniej ugotowane grzyby leśne do cebuli na patelni, borowiki dobrze nadają się do takiej sałatki. Sól i pieprz do smaku grzybów. Smaż je przez około 25 minut. Pozwól grzybom ostygnąć.
Krok 5:
Taką sałatkę najlepiej podawać w postaci łuszczącej się. Dlatego zbieramy go za pomocą pierścienia kulinarnego. Pierwszą warstwą w pierścieniu na talerzu jest rozdrobnione wędzone mięso z kurczaka. Nałóż cienką warstwę majonezu na wierzch.
Krok 6:
Drugą warstwą rozprowadzamy smażone i schłodzone grzyby. Ponownie warstwa majonezu. Orzechy włoskie są usuwane ze skorupy i drobno siekane nożem lub mielone blenderem. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi na wierzchu.
Krok 7:
Schłodzone ugotowane jaja kurze są czyszczone i wcierane. Dalej jest warstwa startych gotowanych jaj kurzych. Posmaruj je majonezem na wierzchu.
Krok 8:
Twardy ser zetrzyj na średniej tarce i posyp nim sałatkę. Ostrożnie usuń pierścień kulinarny z sałatki. Udekoruj sałatkę gałązką świeżej pietruszki i kilkoma jagodami żurawiny, jeśli chcesz. Pozwalamy sałatce namoczyć się, w tym celu wkładamy ją do lodówki na kilka godzin, lepiej pozostawić na noc, aby wszystkie warstwy były nasączone majonezem, w przeciwnym razie będzie suchy w smaku. Podawaj sałatkę do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Borowiki świeże - 34 kcal/100g
- Białe smażone - 162 kcal/100g
- Białe marynowane - 24 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g