skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować zupę ryżową z klopsikami i brokułami? Przede wszystkim przygotuj wszystkie powyższe produkty. Mięso mielone może być używane z wieprzowiną, wołowiną, kurczakiem lub mieszane. Do mięsa mielonego dodaj trochę soli i ulubione suche przyprawy. Użyłam czosnku w proszku, mieszanki mielonej papryki i szczypty suchej bazylii. W razie potrzeby dodaj połowę małej cebuli, posiekanej tak drobno, jak to możliwe. Dobrze zagnieść mięso mielone.
Krok 2:
Obierz ziemniaki, cebulę i marchewkę. Opłucz wszystkie warzywa w czystej wodzie. Z mielonego mięsa zwiń małe kulki.
Krok 3:
Pokrój ziemniaki w kostkę lub kostki. Opłucz ryż kilka razy, aż będzie czysta woda.
Krok 4:
Zupę można gotować na bulionie lub w zwykłej wodzie. Tak więc wlej żądaną ilość wody do rondla, zagotuj. Dodaj ziemniaki, klopsiki i ryż. Usuń utworzoną pianę łyżką, zmniejsz kuchenkę do umiarkowanej i gotuj zupę, aż ziemniaki i klopsiki będą gotowe, zajmie to od 15 do 20 minut. W tym czasie przygotuj smażenie. Na patelni na oleju roślinnym usmaż posiekaną cebulę i marchewkę.
Krok 5:
Podziel brokuły na małe różyczki. Pokrój pomidory w kostkę. Do przepisu użyłam pomidorów cherry. Będą lekko słodkie, co doda specjalnego akcentu gotowemu daniu. W razie potrzeby usuń wcześniej skórkę z pomidorów.
Krok 6:
Dodaj do garnka pieczeń, brokuły i pomidory. Sól do smaku. Na dużym ogniu poczekaj, aż się zagotuje i wyłącz garnek po kilku sekundach. Pozostaw zupę do zaparzenia na gorącym piecu pod przykryciem przez około 10-15 minut. W tym czasie brokuły i pomidory osiągną gotowość.
Krok 7:
Podczas serwowania podawaj każdemu zmielony czarny pieprz i zioła. Bardzo smaczne ze świeżą śmietaną!
do określonej ilości produktów użyłem 1L. woda i zupa okazała się średnio gęsta.
smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g