zupa ryżowa z klopsikami i brokułami

Jasny, Kolorowy, apetyczny, po prostu niesamowity! Zupa ryżowa z klopsikami i brokułami jest przygotowywana bardzo prosto i szybko. Można go gotować na bulionie z kurczaka lub w zwykłej wodzie. W każdym razie okaże się bardzo smaczny.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 54 % 7 g
72 kcal
IG: 71 / 29 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować zupę ryżową z klopsikami i brokułami? Przede wszystkim przygotuj wszystkie powyższe produkty. Mięso mielone może być używane z wieprzowiną, wołowiną, kurczakiem lub mieszane. Do mięsa mielonego dodaj trochę soli i ulubione suche przyprawy. Użyłam czosnku w proszku, mieszanki mielonej papryki i szczypty suchej bazylii. W razie potrzeby dodaj połowę małej cebuli, posiekanej tak drobno, jak to możliwe. Dobrze zagnieść mięso mielone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki, cebulę i marchewkę. Opłucz wszystkie warzywa w czystej wodzie. Z mielonego mięsa zwiń małe kulki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ziemniaki w kostkę lub kostki. Opłucz ryż kilka razy, aż będzie czysta woda.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zupę można gotować na bulionie lub w zwykłej wodzie. Tak więc wlej żądaną ilość wody do rondla, zagotuj. Dodaj ziemniaki, klopsiki i ryż. Usuń utworzoną pianę łyżką, zmniejsz kuchenkę do umiarkowanej i gotuj zupę, aż ziemniaki i klopsiki będą gotowe, zajmie to od 15 do 20 minut. W tym czasie przygotuj smażenie. Na patelni na oleju roślinnym usmaż posiekaną cebulę i marchewkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podziel brokuły na małe różyczki. Pokrój pomidory w kostkę. Do przepisu użyłam pomidorów cherry. Będą lekko słodkie, co doda specjalnego akcentu gotowemu daniu. W razie potrzeby usuń wcześniej skórkę z pomidorów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj do garnka pieczeń, brokuły i pomidory. Sól do smaku. Na dużym ogniu poczekaj, aż się zagotuje i wyłącz garnek po kilku sekundach. Pozostaw zupę do zaparzenia na gorącym piecu pod przykryciem przez około 10-15 minut. W tym czasie brokuły i pomidory osiągną gotowość.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas serwowania podawaj każdemu zmielony czarny pieprz i zioła. Bardzo smaczne ze świeżą śmietaną!

do określonej ilości produktów użyłem 1L. woda i zupa okazała się średnio gęsta. 

smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy