skład / składniki
metoda gotowania
1. Zajmijmy się przygotowaniem warzyw:
- paprykę oczyszczamy z nasion, myjemy, kroimy w paski;
- obierz cebulę, pokrój w półpierścienie;
- pomidory myjemy, kroimy w kostkę;
- obierz marchewki, umyj, zetrzyj na grubej tarce;
- umyj bakłażany, pokrój w kostkę.
2. Warzywa są przygotowane, przenosimy je do odpowiedniego rondla, wlewamy olej słonecznikowy, wlewamy sól i cukier. Gotuj przez 45 minut od momentu wrzenia pod zamkniętą pokrywką.
3. Obierz czosnek, posiekaj nożem lub przepuść przez prasę, dodaj do sałatki, a także wlej esencję octu.
4. Gorącą sałatkę układamy w przygotowanych słoikach i zwijamy pokrywkami. Zawijamy puste miejsca w ciepły koc i zostawiamy na jeden dzień, po czym przenosimy je do piwnicy w celu przechowywania.
z podanej liczby składników powinno powstać siedem półlitrowych puszek.
smaczna sałatka i dobre zdrowie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal / 100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g