skład / składniki
metoda gotowania
przygotowujemy składniki, dla których najpierw myjemy suszone śliwki, usuwamy gałązki, wycieramy owoce ręcznikami papierowymi, a następnie przecinamy każdą śliwkę na pół. Usuń kości. Po przygotowaniu suszonych śliwek umyj bułgarską i gorzką paprykę, pokrój paprykę na pół, pokrój łodygi, usuń nasiona, spłucz połówki papryki i osusz ręcznikami papierowymi. Każdą połowę pieprzu kroimy dowolnie na kilka części.
myjemy wiązki zieleni i układamy do wyschnięcia na czystym ręczniku. Na wierzchu delikatnie osusz warzywa ręcznikami papierowymi, które dobrze wchłaniają nadmiar wilgoci.
obierz czosnek z łuski, a następnie spłucz goździki i wytrzyj do sucha. Przewijamy czosnek przez maszynkę do mięsa i miskę z nim na razie usuwamy na bok. W osobnej misce przewijamy suszone śliwki i oba rodzaje papryki-bułgarską i ostrą. Następnie przepuszczamy przygotowane warzywa przez maszynę do mięsa. Masę z naczynia przenosimy do dużej emaliowanej patelni i stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Podczas gdy masa się gotuje, wkładamy do niej cukier, sól, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy, stale mieszamy masę.
gdy tylko przyszła adjiku się zagotuje, zmniejsz ogrzewanie do najniższego poziomu i przygotuj sos przez 20 minut. W tym procesie bardzo często przeszkadzamy adjikowi. Kiedy minie ten czas, włóż posiekany czosnek do rondla. Gotuj wszystko razem, mieszając przez kolejne 5 minut. Po umieszczeniu Adjiki w wcześniej przygotowanych sterylnych słoikach, zwinięciu sterylnymi pokrywkami. Najlepiej gotować małe słoiki i można je wysterylizować w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.
odwracamy słoiki z adjiką do góry nogami na jeden dzień, przykrywamy kocem.
gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Estragon - 25 kcal/100g
- Tarhun - 40 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g