adjika z czosnkiem z ostrą papryką z suszonych śliwek na zimę

pikantny i aromatyczny sos! Nadaje się do wszystkich potraw! Adjika z czosnkiem i gorzką papryką z suszonych śliwek na zimę okazuje się niezwykle aromatyczna i apetyczna, o jasnym ostrym smaku, bogatym kolorze. Adjika może być podawana z dowolnymi potrawami mięsnymi, a nawet tylko jako przekąska. Miłośnicy pikantności z pewnością docenią jej doskonały smak.
olgaNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 93 % 39 g
159 kcal
IG: 95 / 0 / 5

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

przygotowujemy składniki, dla których najpierw myjemy suszone śliwki, usuwamy gałązki, wycieramy owoce ręcznikami papierowymi, a następnie przecinamy każdą śliwkę na pół. Usuń kości. Po przygotowaniu suszonych śliwek umyj bułgarską i gorzką paprykę, pokrój paprykę na pół, pokrój łodygi, usuń nasiona, spłucz połówki papryki i osusz ręcznikami papierowymi. Każdą połowę pieprzu kroimy dowolnie na kilka części.

myjemy wiązki zieleni i układamy do wyschnięcia na czystym ręczniku. Na wierzchu delikatnie osusz warzywa ręcznikami papierowymi, które dobrze wchłaniają nadmiar wilgoci.

obierz czosnek z łuski, a następnie spłucz goździki i wytrzyj do sucha. Przewijamy czosnek przez maszynkę do mięsa i miskę z nim na razie usuwamy na bok. W osobnej misce przewijamy suszone śliwki i oba rodzaje papryki-bułgarską i ostrą. Następnie przepuszczamy przygotowane warzywa przez maszynę do mięsa. Masę z naczynia przenosimy do dużej emaliowanej patelni i stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Podczas gdy masa się gotuje, wkładamy do niej cukier, sól, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy, stale mieszamy masę.

gdy tylko przyszła adjiku się zagotuje, zmniejsz ogrzewanie do najniższego poziomu i przygotuj sos przez 20 minut. W tym procesie bardzo często przeszkadzamy adjikowi. Kiedy minie ten czas, włóż posiekany czosnek do rondla. Gotuj wszystko razem, mieszając przez kolejne 5 minut. Po umieszczeniu Adjiki w wcześniej przygotowanych sterylnych słoikach, zwinięciu sterylnymi pokrywkami. Najlepiej gotować małe słoiki i można je wysterylizować w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.

odwracamy słoiki z adjiką do góry nogami na jeden dzień, przykrywamy kocem.

gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Estragon - 25   kcal/100g
  • Tarhun - 40   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy