dżem pięciominutowy z borówki brusznicy na zimę

nie tylko bardzo smaczna, ale także zdrowa uczta. Przygotuj! Uwielbiam robić pięciominutowe dżemy, ponieważ zawierają więcej witamin. A zwłaszcza jeśli mówimy o zdrowych leśnych jagodach. Nawiasem mówiąc, przechowywany dżem może być nie tylko podawany z herbatą, ale także używany jako nadzienie do ciast.
KingaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 50 g
200 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

przede wszystkim posortuj jagody, usuwając z nich małe śmieci i liście. Przenieś borówki brusznicy do rondla ze stali nierdzewnej (lub emaliowanej), wlej wodę.

postaw garnek na ogniu i zagotuj. W małych porcjach, ciągle mieszając, dodaj granulowany cukier. Trzymaj patelnię na małym ogniu, cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut, a następnie wlać dżem do sterylnych słoików i przykryć pokrywkami. Przechowuj dżem w chłodnym miejscu.

to wszystko - pięciominutowy dżem z borówki brusznicy jest gotowy na zimę!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy