dżem pięciominutowy z borówki brusznicy na zimę
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
przede wszystkim posortuj jagody, usuwając z nich małe śmieci i liście. Przenieś borówki brusznicy do rondla ze stali nierdzewnej (lub emaliowanej), wlej wodę.
postaw garnek na ogniu i zagotuj. W małych porcjach, ciągle mieszając, dodaj granulowany cukier. Trzymaj patelnię na małym ogniu, cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut, a następnie wlać dżem do sterylnych słoików i przykryć pokrywkami. Przechowuj dżem w chłodnym miejscu.
to wszystko - pięciominutowy dżem z borówki brusznicy jest gotowy na zimę!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g