Domowa adjika z jabłkami, marchewką i papryką

Ostra adjika według WŁAŚCIWEGO przepisu abchaskiego-szybko i smacznie! Chociaż Adjika jest uważana za przyprawę kuchni abchaskiej, zakochała się w wielu narodach naszej planety i chętnie podają tę przyprawę do głównego posiłku. W każdym kraju przygotowują go na swój sposób, podobnie jak każda gospodyni domowa ma swój ulubiony sposób jego przygotowania, chociaż tylko w Abchazji będą mogli go prawidłowo ugotować, dokładnie zgodnie z przepisem kulinarnym. Ale to wszystko, gotowanie go w domu jest znacznie lepsze niż kupowanie go w sklepach o nieznanym pochodzeniu. Uwaga: jest to zmodyfikowany przepis, który nie należy do kuchni abchaskiej
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 69 % 9 g
68 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie wszystkich niezbędnych produktów do ich przetworzenia

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Grubo kroimy pomidory, jabłka, marchewkę, ostrą paprykę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz paprykę z rdzenia i również posiekaj

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po przecięciu wszystkich składników wszystko przechodzi przez maszynę do mięsa

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wlej wszystko do rondla i gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę, po czym wlej przyprawy i dokładnie wymieszaj

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Możesz natychmiast użyć i możesz zrobić puste miejsca na zimę

aby zrobić domową adżikę, myjemy pomidory, jabłka, słodką i ostrą paprykę. W jabłkach wycinamy rdzeń, obieramy paprykę i dzielimy na pół, obieramy marchewki i dzielimy na cztery części. Wszystkie te składniki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Następnie wyjmij z pieca i dodaj pokruszony czosnek, cukier, ocet, sól i olej słonecznikowy, dokładnie wymieszaj i zamknij plastikową pokrywką. Zamiast ostrej papryki można użyć na mielonej ostrej papryce 1 szt.

ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy