skład / składniki
metoda gotowania
wybieramy pyszne i elastyczne, aby później pomidory nie pękły. Preferowana jest odmiana "śmietana", ponieważ są bardziej mięsiste, małe i łatwe do umieszczenia w słoikach. Ale możesz użyć innych odmian.
najpierw dokładnie umyj pomidory pod bieżącą wodą, aby zmyć całą zakurzoną powłokę. Pozwól im wyschnąć. Wybieramy owoce bez plam, wad i pęknięć.
w międzyczasie możesz przygotować pojemnik do zszywania. Szklane słoiki dobrze myję wewnątrz i na zewnątrz. Sterylizujemy je nad parą. Gotuj pokrywki w rondlu.
do każdego wysterylizowanego słoika wkładamy liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i kilka goździków. Następnie układamy pomidory ciasno ze sobą. Jeśli pomidory są duże, można je przeciąć na pół.
zagotuj wodę i wlej ją do słoików z pomidorami. Pokrywamy słoiki pokrywkami i odstawiamy na 15 minut. Następnie ostrożnie (puszki są gorące!) spuść wodę na patelnię. Dodaj sól i cukier do wody. Mieszać. wkładamy patelnię do ognia i doprowadzamy zawartość do wrzenia. Gotuj marynatę na pomidory przez około 8-10 minut. Pod koniec gotowania dodaj 9 procent octu i zdejmij patelnię z ognia. Marynata do pomidorów jest gotowa.
obierz czosnek w plasterki i spłucz. Włóż ząbek czosnku do słoików z pomidorami i wlej zmielony cynamon. Następnie napełnij pomidory gotowaną gorącą marynatą. Natychmiast zwijamy słoiki z pomidorami ze sterylizowanymi pokrywkami.
kładziemy słoiki na twardej powierzchni pokrywkami do dołu i owijamy ciepłym kocem lub kocem. Więc stoją, aż całkowicie ostygną. Słoiki można następnie schować w ciemnym, chłodnym miejscu do przechowywania przez rok.
udanych półfabrykatów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g