pomidory cynamonowe na zimę

pomidory z przyprawami - po prostu polizasz palce! Pomidory cynamonowe na zimę wyróżniają się oryginalnym pikantnym smakiem i aromatem. W końcu głównym składnikiem tego przepisu, który nadaje pomidorom szczególną pikantność, jest cynamon. A solanka spod takich pomidorów okazuje się szczególnie smaczna, z nutą orientalnych przypraw i pije się ledwie szybciej niż pomidory!
kisik07Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 8 g
35 kcal
IG: 38 / 0 / 63

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

wybieramy pyszne i elastyczne, aby później pomidory nie pękły. Preferowana jest odmiana "śmietana", ponieważ są bardziej mięsiste, małe i łatwe do umieszczenia w słoikach. Ale możesz użyć innych odmian.

najpierw dokładnie umyj pomidory pod bieżącą wodą, aby zmyć całą zakurzoną powłokę. Pozwól im wyschnąć. Wybieramy owoce bez plam, wad i pęknięć.

w międzyczasie możesz przygotować pojemnik do zszywania. Szklane słoiki dobrze myję wewnątrz i na zewnątrz. Sterylizujemy je nad parą. Gotuj pokrywki w rondlu.

do każdego wysterylizowanego słoika wkładamy liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i kilka goździków. Następnie układamy pomidory ciasno ze sobą. Jeśli pomidory są duże, można je przeciąć na pół.

zagotuj wodę i wlej ją do słoików z pomidorami. Pokrywamy słoiki pokrywkami i odstawiamy na 15 minut. Następnie ostrożnie (puszki są gorące!) spuść wodę na patelnię. Dodaj sól i cukier do wody. Mieszać. wkładamy patelnię do ognia i doprowadzamy zawartość do wrzenia. Gotuj marynatę na pomidory przez około 8-10 minut. Pod koniec gotowania dodaj 9 procent octu i zdejmij patelnię z ognia. Marynata do pomidorów jest gotowa.

obierz czosnek w plasterki i spłucz. Włóż ząbek czosnku do słoików z pomidorami i wlej zmielony cynamon. Następnie napełnij pomidory gotowaną gorącą marynatą. Natychmiast zwijamy słoiki z pomidorami ze sterylizowanymi pokrywkami.

kładziemy słoiki na twardej powierzchni pokrywkami do dołu i owijamy ciepłym kocem lub kocem. Więc stoją, aż całkowicie ostygną. Słoiki można następnie schować w ciemnym, chłodnym miejscu do przechowywania przez rok.

udanych półfabrykatów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy