skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować tortille kukurydziane z mąki kukurydzianej, potrzebujemy: 200 ml wrzącej wody; 200 g mąki kukurydzianej; 2 łyżki. l olej roślinny; 1 łyżeczka.sól.
Krok 2:
W głębokiej misce przesiać mąkę kukurydzianą. Dodaj sól i wymieszaj.
Krok 3:
Zrób małe zagłębienie w mące i wlej trochę wrzącej wody. Bardzo ważne jest, aby nie wlewać całej wrzącej wody na raz, ponieważ w zależności od konsystencji ciasta może być mniej potrzebne. Stopniowo zagniataj bardzo giętkie ciasto. Ciasto nie powinno być jednorodne i kruszy się w dłoniach. Dlatego nie można go rozwałkować wałkiem do ciasta.
Krok 4:
Dlatego tortille kukurydziane należy formować rękami. Półfabrykaty powinny być małe owalne lub okrągłe o grubości około 5 mm.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułóż przygotowane półfabrykaty kukurydzy. Smaż tortille na średnim ogniu przez około 5 minut na złoty kolor. Następnie odwróć tortille i smaż z drugiej strony przez około 5 minut.
Krok 6:
Przenieś gotowe tortille kukurydziane na talerz i podawaj. Smacznego!
moja rodzina bardzo lubi chleb kukurydziany. Więc kiedy jestem w dużych hipermarketach, gdzie jest pieczony na miejscu, Zwykle go kupuję.
jednak ostatnio wolę domowy chleb od sklepu, więc mąka kukurydziana jest zawsze w domu. I czasami zdarza się, że z paczki pozostaje bardzo mało mąki, z której ani pełnego chleba nie można upiec, ani wyrzucić - bo szkoda.
więc z takich resztek zacząłem smażyć małe tortille kukurydziane. Czasami robię je słone, czasem słodkie. A czasami oba są smażone na jednej patelni. A potem zaczyna się gra przy stole - kto dostanie który.
przepis na tortille jest prosty do banału i wymaga tylko trzech składników: samej mąki, wody i soli lub cukru. A, olej roślinny do smażenia.
nawiasem mówiąc, mąka kukurydziana nie musi być kupowana drogo w sklepie-możesz zmielić ją w młynku do kawy samodzielnie z kaszy kukurydzianej, której cena wynosi 20 rubli za paczkę.
mąka kukurydziana jest doskonałym odpowiednikiem mąki pszennej. Nie zawiera glutenu (lub glutenu), który jest aktywowany w mące pszennej i zapewnia elastyczność, blask i jednorodność produktów. Jednak wypieki bezglutenowe są uważane za zdrowsze.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g