rożki smażone

Szybki i praktyczny przepis na przygotowanie pysznego dania lub uratowanie resztek makaronu. Smażenie rożków na patelni na maśle nadaje potrawie apetyczny smak, lekką skórkę i stanowi doskonałą bazę do uzupełnienia go sosami, sałatkami, a nawet dżemem. W ten sposób możesz ugotować nie tylko rożki, ale także inne średniej wielkości makarony. Dobrze nadają się muszle, spirale, przegrzebki.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 67 % 6 g
42 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 min

zagotuj wodę z solą (w tym momencie możesz włożyć do wody pikantne zioła). Dodaj rogi. Po ugotowaniu zmniejsz ogień i gotuj rogi zgodnie z instrukcją (6-10 minut). Lepiej jest trochę ugotować rogi.

włóż gotowe rogi do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć. Włóż rożki z powrotem do garnka, włóż pół łyżki masła. Nie przykrywaj pokrywką, odstaw na 10 minut, aby nadmiar wilgoci wyparował.

następnie podgrzej resztę masła na patelni (możesz dodać trochę ulubionych przypraw do oleju). Umieść gotowe schłodzone rogi na patelni i na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, smaż do pożądanego stopnia zrumienienia.

podawaj gotowe rożki na gorąco, wraz z sosem, tartym serem, soczystą sałatką warzywną.

do smażenia nie trzeba specjalnie gotować makaronu, można zutylizować te, które pozostały, na przykład wieczorem. Ale w każdym razie po ugotowaniu dodaj masło, aby rogi się nie sklejały.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Rożki Makaronowe - 329   kcal/100g

Podobne przepisy