skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować wino, musimy zebrać ciemnoczerwone dojrzałe owoce dzikiej róży w lesie przed mrozem, posortować je. Przygotuj pozostałe składniki, w żadnym wypadku nie myj dzikich winogron.
Krok 2:
Posiekaj owoce bez wyjmowania pestek. W tym celu używamy blendera. Wymieszaj 2 litry wody i 2 kg cukru w rondlu, zagotuj, gotuj na małym ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając i usuwając białą pianę. Schłodzić gotowy syrop do temperatury pokojowej. Dodaj owoce dzikiej róży, syrop cukrowy, resztę wody (8 litrów), zmiażdżone niemyte winogrona do emaliowanego lub szklanego pojemnika z szeroką szyjką.
Krok 3:
Ostatni składnik zawiera dzikie drożdże potrzebne do fermentacji. Wymieszaj, zawiąż szyję gazą i umieść pojemnik na 3-4 dni w ciemnym, ciepłym (25°C) miejscu. Mieszaj raz dziennie. Jeśli pojawią się oznaki fermentacji, wlej mieszaninę do pojemnika fermentacyjnego (napełnij maksymalnie 2/3 objętości) i zainstaluj uszczelkę wodną (gumową rękawicę z otworem w palcu do odprowadzania dwutlenku węgla). Umieść butelkę w ciemnym miejscu w temperaturze 18-25°C.
Krok 4:
Po 7 dniach przefiltruj brzeczkę przez gazę, aby oddzielić miazgę (część stałą). Dodaj pozostały cukier (1 kg) do sfermentowanego soku i ponownie zainstaluj korek wodny. Po 4-6 tygodniach uszczelnienie wodne przestanie bulgotać (rękawica się opróżni), na dnie pojawi się osad, a samo wino stanie się zauważalnie jaśniejsze. Oznacza to, że aktywna fermentacja się skończyła i nadszedł czas, aby przejść do następnego etapu.
Krok 5:
Spuść sfermentowane młode wino z dzikiej róży przez rurkę do innego czystego pojemnika. W razie potrzeby dodaj więcej cukru do smaku lub przymocuj wódką (alkoholem) w ilości 12-15% objętości. I pozostaw wino do dojrzewania przez 2-3 miesiące w chłodnym miejscu (10-16°C). Po 2-3 miesiącach spuść wino z osadu do przygotowanych butelek, a następnie szczelnie zamknij korkami. Przechowywać w lodówce lub piwnicy. Z zastrzeżeniem reżimu temperaturowego 15°C Okres przydatności do spożycia wynosi do 2 lat.
Krok 6:
Rezultatem jest 7-8 litrów domowego wina z dzikiej róży o mocy 11-13 stopni. Napój ma bursztynowy kolor, aromat owoców i lekko cierpki smak. Pyszne i zdrowe wino z dzikiej róży jest gotowe! Smacznego!
przepis na lekkie, bursztynowe domowe wino nie pozostawi nikogo obojętnym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Dzika róża świeża - 51 kcal/100g
- Dzika róża sucha - 253 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g