sos mleczny uniwersalny

delikatny sos mleczny, znany każdemu od dzieciństwa. Sos mleczny jest dość wszechstronny. W zależności od zastosowanych dodatków sos może uzupełniać słodkie i pikantne potrawy, nadając im delikatny smak i aromat. Sos jest przygotowywany szybko i prosto oraz z dostępnych składników.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 4 g
tłuszcze 37 % 7 g
węglowodany 42 % 8 g
113 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować uniwersalny sos mleczny, potrzebujesz: mleka, mąki, masła, soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej mąkę na suchej patelni, ciągle mieszając, zapobiegając zmianie koloru. Powinien pojawić się lekko wyczuwalny orzechowy aromat. Pieczenie mąki sprawi, że sos będzie smaczniejszy i zmniejszy tworzenie się grudek podczas dalszego mieszania mąki z mlekiem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mąkę na talerz, ostudź.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie ponownie włóż mąkę na schłodzoną patelnię. Wlać do mąki przy ciągłym mieszaniu około jednej trzeciej mleka, dokładnie wymieszać, aż znikną grudki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej resztę mleka, sól, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagotuj sos mleczny, pamiętając, aby często mieszać. Na tym etapie można dodać dodatkowe dodatki (przyprawy, przyprawy) w zależności od potraw, do których planuje się podawać sos.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotuj sos mieszając na małym ogniu przez 5 minut, aż lekko zgęstnieje.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj miękkie masło, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Pozwól sosowi się zagotować i zdejmij z ognia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej sos mleczny do sosjerki lub małej miski. Podawaj na ciepło lub na gorąco do słodkich lub pikantnych zapiekanek, klopsików, makaronów i innych pożądanych potraw. Smacznego!

z tej proporcji składników powstaje Rzadki sos mleczny. Sos o takiej konsystencji zaleca się podawać z daniami twarogowymi i zbożowymi, makaronem.
aby uzyskać grubszy SOS, konieczne jest 2x zwiększenie ilości mąki i masła.
aby przygotować sos mleczny, masło nie jest konieczne do stopienia, wystarczy wcześniej wyjąć je z lodówki, aby zmiękło.
jeśli sos ma służyć do słodkich zapiekanek, serników, możesz dodać do niego cukier, wanilinę, cynamon lub suchą skórkę pomarańczową. Smak sosu mlecznego do makaronu, klopsików dobrze uzupełnią różne przyprawy, papryka, gałka muszkatołowa lub imbir, a także zioła.
ten sos jest szczególnie lubiany przez dzieci z daniami z twarogu: zapiekanka lub serniki, nadaje im delikatny smak i aromat. Do zapiekanki z twarogiem z jabłkami dodaję do sosu trochę cukru i cynamonu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy